Vadegust
L’ingredient que no s’ha de posar al pa amb tomàquet, segons Nandu Jubany

Molt s’ha escrit sobre el pa amb tomàquet al llarg de la història. Però més s’està escrivint darrerament des que Rosalía ha dit com li agrada a ella menjar-se’l. Tot va començar quan la cantant va fer una piulada a Twitter fa uns dies dient: “Diga’m alguna cosa que volguessis saber i que encara no m’has preguntat”. I una usuària de la xarxa social va respondre: “Com et prepares el pa amb tomàquet, reina? Li poses all?”. I la resposta de la cantant de Sant Esteve Sesrovires va ser del tot contundent: “Sense all”.

Aquesta afirmació de Rosalía ha generat un intens debat a les xarxes socials, i ha dividit el món entre els que estan a favor de posar all al pa amb tomàquet i els que hi estan radicalment en contra. I el programa Versió RAC1 ha fet aquesta mateixa pregunta al cuiner Nandu Jubany, que ho té molt clar.

Pa amb tomàquet | Flickr
Pa amb tomàquet | Flickr

L’ordre dels ingredients i el tomàquet

“Quan parlem de pa amb tomàquet jo penso en un bon pa de pagès refregat amb tomàquet de penjar, oli i sal. Però no amb all. Si hi posem all això seria més aviat una torrada, no el clàssic pa amb tomàquet”, ha dit sense dubtar-ho el conegut xef.

Però aquest no és el final de la història. Perquè encara hi ha un altre debat. El primer, sobre l’ordre dels ingredients, i el segon, sobre el tomàquet. Per a Jubany, “l’ordre ideal seria primer l’oli i després la sal, si pot ser, sal Maldon. Ho faig així perquè l’oli provoca, precisament, que la sal s’hi agafi millor”.

I, finalment, sobre el tomàquet, ha constatat: “Al nostre restaurant de Singapur tenim el problema que el tomàquet d’allà no és bo. Agafem el millor que hi ha i el passem pel túrmix o el ratllem. Sempre serà millor que una làmina de tomàquet, com et posen a Madrid”.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: gironí. a maig 18, 2022 | 09:09
    gironí. maig 18, 2022 | 09:09
    Doncs és la primera vegada que sento dir que n'hi ha que al pa amb tomàquet hi posen all. I l'ordre dels ingredients és lógic: tomàquet i l'oli; la sal així s'aguanta. Per cert, a Girona en diguem pà amb tomata, el nom de pà amb tomàquet el reservem per als habitants de la conurbació barcelonina.
    • Icona del comentari de: Anònim a juliol 19, 2022 | 17:55
      Anònim juliol 19, 2022 | 17:55
      Tomaquet i xuriço sempre: Tomata i xoriç
  2. Icona del comentari de: A l'aguait a maig 19, 2022 | 13:24
    A l'aguait maig 19, 2022 | 13:24
    Vista la "polèmica" podem arribar a la conclusió de que tenim Pa amb tomàquet (o tomata) i Pa amb tomàquet (o tomata) amb all. I no perdem més temps amb carallotades.
  3. Icona del comentari de: Teresa a maig 23, 2022 | 18:05
    Teresa maig 23, 2022 | 18:05
    A mi el pa amb tomata m'agrada sucat per les dos bandes, i si el faig amb pa torrat i poso all
  4. Icona del comentari de: Alfons fabregas a maig 25, 2022 | 19:27
    Alfons fabregas maig 25, 2022 | 19:27
    Sempre la sal sobre el tomaquet perque es diluexi amb l' aigua després l'oli
  5. Icona del comentari de: Vice. a maig 26, 2022 | 03:54
    Vice. maig 26, 2022 | 03:54
    I tambe es pot fer en pa torrat, i res mes.

Respon a Teresa Cancel·la les respostes

Comparteix

Icona de pantalla completa