Vadegust
L’hora exacta en què s’ha de prendre el cafè perquè faci efecte

Doncs sí, encara que et sembli increïble hi ha una hora exacta en la que t’has de prendre el cafè per tal que et faci l’efecte que normalment tothom busca: començar el dia amb energia. Existeix un horari on els beneficis del cafè es multipliquen, i no és en aixecar-se del llit. Aquest hàbit, malgrat estar molt arrelat en la societat, no és la millor manera d’arrencar el dia.

La cronofarmacologia és la ciència encarregada d’estudiar la relació que existeix entre els bioritmes i els efectes de les substàncies ingerides. El ritme circadiari, que s’entén com un rellotge intern que determina el comportament químic i físic, és el que marca quina és la millor hora perquè el cafè tingui l’efecte que desitges.

Tal i com publica Ok Diario, ve determinat per un ampli ventall de factors, entre ells la llum solar. L’organisme se sincronitza amb ella i el que coordina tot aquest procés és l’hipotàlem, el regulador del cortisol, més coneguda com a hormona de l’estrès.

Un cafè | Pixabay
Un cafè | Pixabay

Doncs bé, els investigadors han arribat a la conclusió que en despertar-se és quan se segrega majors nivells de cortisol. En línies generals, el pic de concentració de cortisol segons el ritme circadiari es produeix entre les 8 i les 9 hores.

Així, en aquest moment el cos està immers en un procés natural en el qual el cafè no fa cap falta. Això explica per què prendre’s el cafè a l’hora següent de despertar-se pràcticament no té cap efecte. A més, pot ser fins i tot perjudicial per a la salut, ja que pot induir al cos a un estat d’ansietat.

La recomanació dels experts és esperar, almenys, dues hores després d’aixecar-se del llit per a prendre la primera tassa de cafè del dia. Per tant, si et despertes a les 7 del matí, hauries de prendre-te’l entre les 9:30 i les 11:30, quan els nivells de cortisol descendeixin.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa