Vadegust
Girona Bons Fogons: un col·lectiu que vetlla per la cuina ben feta

“Promocionem el producte de la zona i la bona cuina”, diu el xef Sergi Ballús, a Vadegust. Ell va entrar a formar part de l’associació Girona Bons Fogons l’any 2011, quatre anys després d’haver fundat el restaurant gironí que regenta: l’Occi. Tant a la cuina com a la vida, Ballús persegueix la proximitat i arrelar-se a l’entorn. És per això que la filosofia de l’entitat li va quadrar des d’un primer moment.

Actualment, Girona Bons Fogons està formada per vuit restauradors gironins, entre els quals hi ha algunes estrelles Michelin: Pere Massana (Restaurant Massana), Joan Roca (Celler de Can Roca), Toni Vallory (té el càtering aturat a causa de la Covid-19), Jaume Vila (Apat’s), Josep Sabrià (Duc de l’Obac), Sergi Ballús (Occi), Pere Malagelada (El Càntir), Jimena (La Riera), Jordi Rotllan (Divinum), i Rodrigo Palet (Girona Umai, que hi ha entrat a formar part recentment). “Tot i que no es tracta d’un restaurant que treballi la cuina catalana, aporta plats d’alt valor gastronòmic, que persegueixen la creativitat i comparteixen l’amor pels fogons que motiva l’entitat”, argumenta Ballús.

Coca amb pernil, escalivada i anxoves del restaurant Occi | Facebook Girona Bons Fogons

Segons explica el xef Jaume Vila, l’any 2007 es va fundar Girona Bons Fogons perquè va “haver-hi un boom de restaurants a la ciutat” i l’entitat servia per “dinamitzar la cuina ben feta i definir el tarannà de la restauració gironina”. Aquest col·lectiu està format per un grup de cuiners que alhora són amics, i que comparteixen un mateix desig: mantenir, actualitzar i promoure els coneixements, costums i productes de la cultura gastronòmica gironina.

Les jornades gastronòmiques són la via que han trobat per promoure els productes locals i fer créixer el receptari gironí. Amb aquest objectiu, tres cops l’any dediquen unes setmanes a cuinar la tòfona de la Garrotxa, l’oli de l’Empordà i l’arròs de Pals. “La jornada de la tòfona és una de les que té més èxit perquè se celebra al febrer, a hores baixes del turisme, i serveix perquè els restaurants omplin cada dia. El millor de les jornades és que incentiven la creativitat i cada any sorprenen amb nous plats als comensals”, defensa Ballús.

Un plat de tòfones a la la 13a edició de les Jornades de la Tòfona a Girona | Facebook Girona Bons Fogons

Com que es tracta d’una associació d’amics, durant la temporada més restrictiva de la Covid-19 s’han donat suport mutu per fer front a un dels moments de més complexitat que ha hagut de viure el sector. En aquest sentit, el 22 de juliol es reuniran tots els integrants del col·lectiu Girona Bons Fogons en una trobada que organitza la DOP de l’Oli de l’Empordà i posaran en comú les necessitats actuals de la restauració gironina.

D’altra banda, Ballús lamenta que l’entitat no estigui més activa durant l’any, però recorda que tots els integrants “han de tirar endavant les seves cuines cada dia” i que, això, els limita a l’hora d’embarcar-se en nous projectes. “Estem molt orgullosos de les jornades perquè reben molt bona acollida per part dels ajuntaments i de la ciutadania. Hem trobat la manera d’agrair a través dels fogons la nostra terra i els productes de temporada que ens dona”, conclou Ballús.

Coulant de xocolata del restaurant Apat’s | Facebook Girona Bons Fogons

Les xarxes socials també s’han convertit en una eina clau per comunicar la feina que fa aquest col·lectiu gironí. A través d’elles, es poden seguir les noves creacions dels restauradors i quasi assaborir cada plat, que és una peça d’art.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa