Vadegust
GastroPirineus, les jornades culinàries que connecten les muntanyes

“Potser una de les principals dificultats amb la qual es troba la cuina dels Pirineus és la distància”, comenten durant la sobretaula del GastroPirineus els propietaris del restaurant Er Occitan (Bòssost). La cuina pirinenca té més dificultats d’alimentar-se de nous referents o crear sinergies amb altres fogons perquè, segon expliquen, el territori està molt mal connectat pel que fa a les infraestructures: “Tenim un entramat de carreteres que ens dificulta els moviments i, per tant, posa traves en la connexió entre restauradors”.

Per aquest motiu, els restauradors del territori han aplaudit que el passat 2 i 3 de maig s’hagi tornat a celebrar una nova edició -la setena- de les Jornades Professionals de Gastronomia dels Pirineus. Un certamen que feia dos anys que només es podia seguir en format virtual, però que després de la pandèmia ha pogut recuperar el caliu de la presencialitat.

Un caliu que no només es cou als fogons, sinó també l’ha desprès l’espai de la celebració. Les jornades s’han viscut envoltades d’un entorn únic i paradisíac del nostre territori, a l’Hotel Vall de Núria. Un dels pocs allotjaments turístics on l’accés només és amb tren cremallera i que es troba construït enmig d’una vall amb un majestuós llac. En aquest sentit, l’enclavatge ha complementat les jornades servint de definició dels trets més característics de la cuina pirinenca: tradició de les muntanyes, escalfor de les brases i el pes de la natura.

A l’Hotel Vall de Núria s’hi han reunit diversos productors, enòlegs, sumillers, ramaders, gastrònoms i xefs d’arreu dels Pirineus catalans i andorrans. El cartell ha anat intercalant diversos showcookings de professionals tant de la cuina d’avantguarda i tradicional, com de la cuina de muntanya clàssica, o de la que s’emmarca en el vessant més arriscat i creatiu. Tots els xefs han permès endinsar-nos dins les seves cuines i han aconseguit un espai per mostrar-nos les passions i sentiments que els han portat a representar una tradició i una cultura en cada creació.

En directe s’han pogut veure debutar xefs com ara Joel Castanyé, del restaurant La Boscana (Bellvís), que ha presentat una poma rosada amb daus de cansalada i uns espàrrecs de cocció amb arrels tradicionals de la mà de formatges Cadí; la cuinera revelació 2021, Eli Farrero, del restaurant El Ventador (Barruera); Núria Bonet, de Ca la Núria de Bellver de la Cerdanya, que cuinarà amb productes de Girona Excel·lent; el xef del col·lectiu Toques Blanches Roussillon-Occitanie, Alain Delprat, que ha sorprès amb un plat fet a base de pastanagues petites i amb essència de la cuina del Rosellò de La Yucca de Perpinyà; Joseba Cruz, de Le Clandestine de Navàs; i Axier Arbilla i Tota Parejo, del restaurant Arbeletxe de La Seu d’Urgell, entre d’altres.

Cuinant en directe a GastroPirineus | Cedida

La cuinera revelació dels Pirineus: Eli Farrero

El GastroPirineus ha comptat amb la presència d’Eli Farrero, una de les cuineres d’èxit del territori qui evidencia a través de la seva cuina una carrera cada cop més prometadora. Farerro és una xef autodidàctica que ha descobert en la cuina una via per expressar el seu vincle amb el territori i transmetre les històries que s’alberguen entre les muntanyes on s’ha criat. Actualment, és la propietària del restaurant El Ventalor (Barruera), un espai que compta amb vuit taules i beu del llegat de la seva mare, qui el regentava quan era un colmado de souvenirs de la zona.

M’agrada poder transformar els productes i tractar-los amb la dignitat que es mereixen, perquè d’aquesta manera faig valdre l’esforç que tenen darrere, dels pagesos, de la terra, de les emocions i vivències”. Per a Farrero, humanista de formació, els fogons són l’eina per parlar de casa i de la terra, per això, a la seva carta trobem plats fumats amb teia, la resina que es crema durant les falles, una de les tradicions ancestrals de la Vall de Boi.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa