Vadegust
La FCAC estima pèrdues del 60% en els fruiters per les baixes temperatures

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) ha mostrat aquest dilluns la seva preocupació perquè, segons dades del sector, les gelades d’aquest cap de setmana poden arribar a provocar pèrdues, en fruiters, del 60% de la collita arribant al 100% a moltes explotacions. Es tracta d’una gelada històrica, tant per la intensitat com per l’extensió de la zona afectada i perquè les temperatures per sota de 0ºC s’han mantingut durant la tota la nit de dissabte a diumenge.

Ramon Sarroca, president de la FCAC, ha lamentat “la magnitud dels danys provocats per una gelada intensa i gens habitual en el mes d’abril. Les baixes temperatures, que a primera hora de la nit ja es van situar per sota de -1ºC al Segrià i el Priorat, es van estendre per zones de fruiters i fruita seca a diverses comarques arribant a mínimes de -4,7ºC. Una extensa superfície de l’interior de Catalunya, amb molta superfície agrícola, vam estar per sota de 0ºC durant unes 6-7 hores i això ha provocat danys irreparables als fruiters i els ametllers”.

La fruita de pinyol (préssec, nectarina, paraguaià, platerina, albercoc) és la més perjudicada. També hi hauria una afectació important en poma –que s’hauria perdut completament en algunes zones- i en pera –on les pèrdues no serien tan grans però sí que hi hauria danys molt severs.

En ametlla, es preveu un impacte molt important sobre el potencial de producció especialment a les comarques de Lleida. Les zones baixes, les zones fondes de valls, serien les més afectades amb pèrdues del 100%. En zones planes, on les gelades tan intenses no tenen habitualment tanta afectació, també hi hauria pèrdues importants. A la zona del sud del Segrià, es comptabilitzarien pèrdues del 100% a les varietats llargueta, marcona i, fins i tot, a les de floració tardana.

Gel protegint els fruits d'una finca de fruita dolça de Corbins davant les temperatures sota zero | ACN
Gel protegint els fruits d’una finca de fruita dolça de Corbins davant les temperatures sota zero | ACN

Malgrat que algunes explotacions tenen sistemes antigelades consistents en reg per aspersió per damunt de la capçada dels arbres, aquestes no representarien més del 10% de la superfície. S’està pendent de valoració per confirmar si la magnitud de les baixes temperatures podria haver produït danys, encara que no tan severs, també en aquests casos.

Les temperatures mínimes registrades en algunes estacions representatives la matinada de dissabte a diumenge (especialment entre les 5 i les 6 del matí) són -4,7ºC a l’Urgell, -4,6ºC al Priorat, -4,5ºC a l’Anoia, -4,4ºC a la Noguera, -4,1ºC al Segrià i el Pla d’Urgell, -3,6ºC a les Garrigues, -2,9ºC a la Conca de Barberà i -2,5ºC a la Segarra. Les temperatures per sota de 0ºC s’han mantingut 6 i 7 hores, i en algunes zones ha arribat a gelar durant 10 hores.

La FCAC sol·licita una valoració dels danys correcta i ràpida per part d’Agroseguro, així com un seguiment de les afectacions per avaluar les pèrdues en els diferents cultius i que aquests danys es tinguin en compte per a la reducció de mòduls de l’IRPF a causa de la pèrdua d’ingressos dels socis productors. També calen mesures específiques per a les cooperatives amb pèrdues severes de la producció perquè puguin fer front al manteniment dels costos fixos de l’empresa.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa