Vadegust
Et poden cobrar els glaçons de la beguda en un bar o restaurant?

T’havies plantejat mai la possibilitat que et cobressin els glaçons que et posen a la beguda en un bar o restaurant? Tot i que aquesta pràctica no està gens generalitzada, sembla que ja s’està impossant en alguns locals, especialment els que es troben en zones turístiques. Però és legal? El portal ‘Outdoor‘ ha parlat amb Juan del Real, director de ‘consumoteca’, un portal especialitzat en drets dels consumidors, per tal que expliqui què podem fer si ens passa això i què diu la llei sobre aquest tema.

D’entrada, cal saber que la normativa sobre restauració és autonòmica a Espanya, de manera que cada comunitat té en compte aspectes diferents. D’altra banda, les persones usuàries tenen una sèrie de drets en bars, cafeteries i restaurants com “conèixer el reglament interior de l’establiment, el dret a ser admesos (a conèixer el dret d’admissió), l’aforament, els preus o que es presti un tracte amable i cortès i se sigui atès amb rapidesa i eficàcia per personal degudament format”, explica del Real, i això és comú a nivell estatal.

L’expert explica que “en els bars, cafeteries i restaurants els preus són lliures, encara que és necessari, tot i això, donar-los la màxima publicitat”. Els restaurants tenen l’obligació d’exhibir la llista de preus tant dins com fora del local i a l’hora d’oferir el servei. Els bars, per part seva, l’han d’exposar a l’interior i, en tots dos casos, “en les cartes de preus s’ha d’especificar si porten impostos inclosos i els possibles recàrrecs sobre el preu en cas de consumir en taula o terrassa enfront de fer-lo en barra”.

Te amb glaçons | Pixabay

Dins dels documents existents, “no hi ha una norma que reguli específicament el cobrament dels glaçons a part, però sí esments al fet que es pot cobrar tot el que estigui expressament anunciat en la carta i en la llista de preus del bar, cafeteria o restaurant”. És a dir, que, si ho diu expressament en el menú, els establiments poden cobrar els glaçons sense cap mena de problema.

Leal recalca que el que sí que seria motiu de reclamació és que, en rebre el compte sigui present però que no hi hagués forma que el client sabés que això passaria. A més, els serveis no sol·licitats no es poden cobrar, per tant, si no està en la carta que els glaçons es paguen a part no ens poden cobrar d’una banda el cafè o el refresc i per l’altre els glaçons.

Tot i que per norma general si apareix a la carta, es pot cobrar, alguns territoris han decidit posar límits a això que, a vegades, pot semblar un contrasentit. “A Catalunya es prohibeix expressament cobrar per la reserva, coberts, taula o similars“, assegura Leal, tot i que en aquest cas no es fa referència específica als glaçons de les begudes.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa