Vadegust
Estris de cuina que has fet servir tota la vida però que cal eliminar

Potser et sembla increïble, però sí, hi ha uns estris que has fet servir tota la vida a la cuina i que, en realitat, és millor que no utilitizis i que te’n desfacis. Ens estem referint concretament als estris de fusta. Les característiques d’un material orgànic com la fusta, que és molt porosa, fan que els sucs i residus d’allò que manipulem es quedin a dins d’aquests foradets microscòpics.

Això és l’aliment perfecte per a múltiples varietats de bacteris patògens que ens poden provocar una intoxicació. Així ho explica el tecnòleg dels aliments Mario Sánchez, tal i com recull Rac1.

Diferents estris de cuina | Pixabay

Alerta amb el biofilm

Per la seva banda, la química i divulgadora Déborah García Bello adverteix que la proliferació de bacteris pot acabar per formar una capa mucosa que es coneix com a biofilm i que no hi ha manera d’eliminar definitivament.

En el cas dels estris i de les fustes de tallar, si veiem que es forma una capa mucosa, el famós biofilm, no hi ha res a fer, s’han de llençar. I un cop els has llençat, les recomanacions dels experts és que els substitueixis per d’altres que no siguin de fusta. Molt millor si són d’un altre material. 

Hi ha fustes com la noguera, l’olivera o el bambú que tenen propietats bactericides, però no són infal·libles, segons aquesta especialista. “On hi hagi metall, tefló, polipropilè i, per descomptat, la silicona, que es descarti la fusta. Són més duradors i infinitament més segurs”, assegura.

El rentaplats empitjora la situació

A banda de malmetre la fusta, el rentaplats encara fa que els estris siguin més insegurs. Moltes culleres i espàtules surten de fàbrica amb una capa protectora antimicrobiana que es destrueix si les fiques al rentavaixella.

En qualsevol cas, els estris de fusta s’han de rentar. La millor manera de fer-ho és la que va descobrir el xef de rebosteria Matt Adlard, que és submergint-los en aigua bullint durant uns minuts.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa