Vadegust
Es dispara el preu del calçot de Valls

Sorpresa amb els calçots. El preu d’aquesta ceba dolça de la IGP Calçot de Valls s’ha disparat. Està pels núvols: 0,20 euros en cru i 0,40, cuit. Diversos han estat els motius que han propiciat aquest canvi de preu. En primer lloc, per la caiguda d’un 10% de la superfície de conreu. En segon lloc, l’avançament de la collita abans de Nadal per por a una pandèmia que l’any passat va deixar un 25% dels calçots per arrencar. I, finalment, l’alta demanda, més elevada del que és habitual.

Ens ha agafat amb el peu canviat”, diu el president de la IGP Calçot de Valls, Dalmaci Clofent. Assegura, però, que no en faltaran i recorda que no és la primera vegada que pugen preus a aquests nivells perquè ja s’havien donat pujades del mateix nivell fa set o vuit anys -i sense la inflació actual. També treu ferro a aquesta escalada perquè s’està en el tram final de campanya -hi ha pic previsible de consum- i, a més, la temporada partia d’un preu baix.

Dos treballadors del restaurant Cal Ganxo de Valls preparen els calçots per als comensals | ACN

Els restaurant Casa Fèlix a Valls, el Ganxo a Masmolets, la Masia Fontscaldes, o el Petit Cub a Alió, són només alguns de les desenes d’establiments al territori que ofereixen el menú de la calçotada a les seves cartes i que, en la majoria de casos, ara han hagut d’apujar preus -el menú de les calçotades sol superar els 40 euros-, factor, però que no els ha restat clientela. “Hi ha moltes ganes de fer calçotades”, coincideixen els restauradors.

El preu del calçot cru i el cuit

En cru, el calçot actualment val 19 cèntims d’euro en manat a les cooperatives, si bé cap a Barcelona i punts més allunyats del territori s’arriba a pagar a preu d’or -fins a 25 cèntims d’euro. El calçot cuit val el doble respecte el cru, preu que també s’ha fet notar en establiments de menjars preparats on venen paquets de calçots cuits. La IGP dona per fet arribar als 18 milions de producció i no descarta fregar els 20, xifra que hauria estat de rècord.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa