Vadegust
Les cooperatives agràries demanen la dimissió del ministre Garzón

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) ha emès un comunicat on considera “inacceptables” les afirmacions realitzades a ‘The Guardian’ pel ministre Alberto Garzón, especialment les relacionades amb les hipotètiques exportacions massives de carn de baixa qualitat procedent d’animals maltractats, i per això reclama la seva dimissió. Així mateix, també considera injust que una vegada més el titular de Consum assenyali el sector ramader com a causant principal del canvi climàtic, “presentant informació tergiversada i emetent desqualificacions generalitzades que no es corresponen amb la realitat del sector ramader català”.

Segons la FCAC, “el dur atac proferit pel ministre Garzón és dolorós i incomprensible per diversos motius“. En primer lloc, “per generalitzar i assumir que la problemàtica de la ramaderia gira al voltant del model de les macrogranges, quan aquestes no representen pas el panorama productiu majoritari del nostre territori. En tot cas, i en aquelles zones on hi ha instal·lades granges de més capacitat, aquestes compleixen estrictament la legislació vigent, inclosa la normativa d’ordenació d’explotacions dels diferents sectors, que estableix en alguns casos capacitats màximes, i que han estat aprovades pel mateix executiu a què pertany el ministre”.

D’altra banda, considera que “és especialment greu i nociu, que enlloc d’impulsar i construir un debat sobre el futur model productiu, un ministre del govern espanyol faci acusacions de tal gravetat, basades en arguments fal·laços, en un mitjà de comunicació estranger. Aquestes declaracions podrien tenir un important impacte comercial al sector ramader carni, altament dependent del comerç internacional”.

El ministre Alberto Garzón | ACN
El ministre Alberto Garzón | ACN

Des de la FCAC volen recordar al ministre espanyol que “el sector ramader està totalment compromès amb la sostenibilitat mediambiental i compleix estrictament el model de producció europea, el més estricte del món. A més, es recorda una vegada més que fa anys que el sector ramader treballa en la millora del benestar animal, concretament a través del desenvolupament de certificacions de benestar animal impulsades pel propi sector des de les interprofessionals, o de manera privada amb segells ja existents. És convenient remarcar, per exemple, que Catalunya exporta el 51% en volum i el 49% en valor del total de la carn exportada per Espanya i el 22% en volum i 26% en valor de la Unió Europea. Aquestes dades avalen l’enorme professionalització del sector, que ha aconseguit assolir uns estàndards de benestar, salut animal, qualitat de la producció i eficiència molt elevats i que són lloats a tot el món”.

També considera “igualment important el paper que juguen els sectors ramaders en la vertebració del territori, el manteniment de la població rural i del paisatge, i la seva contribució a l’economia on la ramaderia roman i no es deslocalitza”. La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya, juntament amb Cooperatives Agroalimentàries d’Espanya, “espera que el Ministre de Consum rectifiqui les seves paraules, molt perjudicials per al sector ramader, i dimiteixi en conseqüència de l’actitud demostrada, clarament perjudicial per a un important sector productiu”.

Finalment, conclou desitjant que “en el futur existís una coordinació amb el Ministre d’Agricultura a l’hora de llançar els seus missatges amb dades contrastades, i s’espera que els seus esforços es dirigeixin més a evitar la competència deslleial d’aliments procedents de països tercers que no compleixen els mateixos estàndards de producció que els europeus, i són menys sostenibles comprometent la rendibilitat i la viabilitat de les explotacions ramaderes”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa