Vadegust
Consumir plantes silvestres per un model agroalimentari més sostenible

Hauríeu pensat mai que menjar ortigues, coniells o roselles pogués ser una eina contra el canvi climàtic i un motor de transformació per un sistema agroalimentari més sostenible? No? Doncs el Col·lectiu Eixarcolant no ho dubta un instant. Per aquest col·lectiu d’Igualada nascut el 2016, el consum de plantes silvestres és necessari i indispensable per al desenvolupament d’un model agroalimentari més sostenible, saludable i just. Amb la intenció de compartir la seva innovadora visió celebren des de fa cinc anys les Jornades Gastronòmiques de les Plantes Oblidades que aquest any tindrà lloc el 4 d’abril.

“L’objectiu final d’Eixarcolant és que mitjançant el consum de plantes silvestres cultivades amb mètodes tradicionals, l’agricultura, el sistema de comercialització i distribució d’aliments siguin més sostenibles. És a dir, veiem aquestes plantes com una eina de transformació del model agroalimentari“, explica a Vadegust el president d’Eixarcolant i doctor en biologia, Marc Talavera. Tal i com comenta, les plantes silvestres són un element important per diversificar la dieta i l’agricultura, fer-la més sostenible i més resilient a fenòmens com el canvi climàtic, entre d’altres.

“La major part de productes que consumim avui dia vénen d’altres indrets, fins i tot productes que es poden cultivar aquí, com són pomes i peres. Davant d’això, l’alternativa que tenen els pagesos per poder diversificar la seva oferta és plantar una varietat més àmplia de productes que a més a més estiguin adaptats a les condicions locals perquè el cultiu sigui fàcil i sostenible.” ha expressat Talavera.

Com ha explicat el biòleg, les plantes silvestres ja creixen normalment als camps de cultiu i estan adaptades al territori. No obstant això, des de sempre han estat considerades males herbes i s’han arrencat dels camps, tot i que, segons Talavera, moltes d’aquestes plantes silvestres comestibles són molt interessants a nivell organolèptic i poden tenir usos culinaris molt diversos. “Una bona manera de diversificar l’agricultura és cultivar plantes silvestres com ortigues, colitxos i roselles. A més, canviaria la idea que tot el que tenim aquí és avorrit i que tot el que ve de fora és bo. Això és totalment fals, amb productes locals podem tenir una dieta variada durant tot l’any.” ha afegit el president del Col·lectiu.

A més, Talavera afirma que les plantes silvestres serien una manera de donar valor afegit a la producció agrícola. Ens ho explica: “El model alimentari no té sentit si plantem grans extensions de cereals que van dedicades a l’engreix ramader que a més s’exporta a altres països. Això no fixa població rural i no genera valor afegit. Com podem generar valor afegit? Com podem fer que el pagès es diferenciï d’allò que venen els seus companys? Doncs plantant varietats i espècies singulars que a més es cultivin de manera sostenible. Si el pagès produeix un producte bo, diferenciat i singular tant el majorista com el consumidor valorarà molt més aquest producte, perquè sap que no es ven a tot el món, sinó que té un caràcter propi i genera una diferenciació. Per això són importants aquestes espècies i aquestes varietats.”

Així també, el biòleg és contundent quan afirma que és necessari un canvi en el model alimentari i de consum. “Els consumidors tenim una part de responsabilitat molt important. Mitjançant el que comprem i deixem de comprar estem decidint com el pagès o pagesa que hi ha al darrere pot dur a terme la seva producció i si es pot guanyar la vida. Alhora, hem d’aconseguir que la gent pugui accedir de forma còmoda a aquests productes locals perquè si no és difícil que aquests productes es generalitzin. Hem de fer que aquests productes estiguin a l’abast dels consumidors i a preus que dignifiquin la feina del pagès.” ha expressat Talavera.

Les Jornades Gastronòmiques de les Plantes Oblidades celebraran la seva 5a edició el pròxim 4 d’abril a Igualada i estan dedicades a posar en valor les espècies de plantes silvestres comestibles. L’any passat van acudir unes deu mil persones i aquest any esperen tenir encara més visitants. “Les Jornades són un espai de trobada de tota mena de gent –des de gent del sector fins a públic general– amb la intenció que puguin passar un dissabte diferent, divertit i que s’emportin com a experiència que realment és possible aquest canvi i la introducció d’aquestes espècies a la dieta.” Ha explicat el biòleg.

Aquest any es realitzaran més de 130 activitats per a tots els públics, des de tastos de productes fets amb plantes silvestres, projeccions de documentals, actuacions musicals, performances teatrals, activitats familiars, tallers infantils, un escape room, sortides agrobotàniques… És a dir, serà una jornada molt completa i que donarà resposta a tota mena d’interessos.

Talavera no dubta quan afirma que trobarem ortigues als supermercats ben aviat. Segons ell, en els cinc anys de vida que té el Col·lectiu ja hi ha hagut un canvi important en la mentalitat social al voltant d’aquestes espècies. Per ell, el repte és un altre: “La gràcia seria que la gent no se sorprengués de veure un producte fet amb rosella o ortigues als supermercats, sinó que siguin una cosa que puguin conviure al costat de la salsa de soja –que ve de l’altra punta del món– les pomes i les cireres. La idea no és vendre-ho com un producte exclusiu sinó que sigui una cosa normal.”

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa