Si ets un amant del quètxup hi ha una cosa que has de saber, i que segur que desconeixies i et sorprendrà molt. Estem parlant de la seva recepta original. El quètxup que tots coneixem és el que s’elabora amb tomàquet, sal, sucre, vinagre i una barreja d’espècies i hortalisses, però no sempre van ser aquests els seus ingredients, de fet, en els seus orígens portava un ingredient que ja no és present.
Primer és important saber que el nom d’aquesta salsa prové del xinès koechiap, que significa “salsa de peix en escabetx o salmorra”, i és que sí, originàriament era una salsa de peix, tal i com publica Ok Diario.

La recepta original del quètxup, que prové de la Xina, es va fer durant més de 100 anys sense tomàquets, i és que des que es va inventar en el segle VI consistia en una pasta de peix fermentada que s’elaborava amb una barreja de budells de peix entre la qual es trobaven els intestins, la bufeta i l’estómac de l’animal. Tot això es condimentava amb sal, s’envasava i s’escalfava al sol d’estiu durant 20 dies.
Els europeus es van enamorar d’aquesta salsa i la van portar als seus països, especialment els colons britànics i holandesos que van arribar a Àsia en el segle XVII, i amb el pas del temps es va anar modificant amb ingredients com a xampinyons, cervesa, nous, ostres, maduixes o préssecs, fins que a mitjans de l’any 1700 ja era la salsa amb tomàquets que avui coneixem, i es reconeixia com una salsa britànica anomenada quètxup.