Vadegust
El cítric que està de moda perquè és fresc, saludable i sostenible

Hi ha un cítric que s’ha posat de moda. Es tracta de la llimona, ja que reuneix tots els ingredients essencials per a triomfar actualment: és un aliment molt fresc, saludable i sostenible. Per això, cada vegada està més present en les llars dels principals països de la Unió Europea, segons publica ‘Telecinco’, que destaca que el seu consum ha augmentat un 10% des de l’any 2015, fins a situar-se entorn de les 1.746.000 tones registrades durant 2020, segons Eurostat, la qual cosa denota que cada europeu ingereix una mitjana de 3 kg a l’any.

Per exemple, només a l’estat espanyol, el consum de llimones fresques va créixer un 20% interanual durant el curs passat, fins a aconseguir les 126.693 tones, d’acord amb les dades aportades pel Panell de Consum Alimentari en les Llars que elabora el Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació (MAPA), elevant la ingesta per càpita dels espanyols a uns 2,74 kg. A més, es tracta d’una fruita accessible, sense pràcticament disparitat d’adquisició entre els diversos estrats socials, ja que la classe baixa a l’estat va consumir una mitjana de 2,81 kg anuals en aquest període.

Llimones | Pixabay

Malgrat que aquestes xifres expressen una freqüència de consum bastant alta -entre dues i quatre vegades a la setmana-, no cobreix la quantitat diària de vitamina C recomanada pels professionals de la nutrició, que en adults oscil·la entre els 95 i 110 mg al dia, tal com recull l’Informe del Comitè Científic de l’Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (AESAN) sobre Ingestes Nutricionals de Referència per a la població espanyola. Per tant, si una llimona de 100 g conté en el seu interior uns 50 mg de vitamina C, qualsevol persona a partir de 20 anys podria cobrir les seves necessitats d’aquest nutrient consumint entre dues i tres llimones cada 24 hores.

Però la llimona no és només vitamina C, tant la fragància i l’acidesa del seu suc com el sabor de la seva pell fan que aquest cítric també sigui un bon soci en l’àmbit gastronòmic. De fet, ofereix una infinitat d’alternatives culinàries, des de formar part de l’entrant fins a les postres, ja que marida amb menjars dolços i salats. D’aquesta manera, pot fer-se servir per a amanir amanides, acompanyar mariscos, arrossos, sopes, peixos, carns i, alhora, condimentar pastissos o pastissos.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa