Vadegust
Cinc coses que et cobren a bars i restaurants sense que te n’adonis

Sovint, a l’hora de pagar en un bar o restaurant ens emportem sorpreses, perquè ens han cobrat coses que no esperàvem, costos dels quals no ens havien advertit. I per aquest motiu l’Organització de Consumidors i Usuaris ha publicat un llistat amb les cinc coses que mai t’haurien de cobrar en un establiment d’aquest tipus.

En una societat de lliure mercat, com la nostra, els preus són lliures. Això s’aplica també amb els preus de bars i restaurants: pel mateix refresc et poden cobrar 2 euros o 10, i és legal en tots dos casos… sempre que el preu estigui degudament reflectit en la llista de preus de l’establiment. Aquesta llista:

  • Ha de ser completa, i donar la informació dels preus i serveis d’una sola lectura, sense necessitat d’informació addicional.
  • Ha d’estar a la vista de l’usuari.
  • Ha de mostrar els preus finals i complets, amb l’impost inclòs.
Got amb aigua i gel | Pixabay

Hi ha coses, però, que sovint et cobren sense que te n’adonis, i són les següents:

  1. L’aperitiu: Si et preguntes si et poden cobrar per l’aperitiu que no has demanat, la resposta és que sí. Sempre que, és clar, ho indiquin així en la carta o llista de preus. Si no diu res, pregunta si és gratis, i tingues en compte que si ho consumeixes quan t’ho posin, t’ho podran cobrar.
  2. El pa: Es pot cobrar pel servei de pa si està a la llista de preus, detallat el preu per comensal o unitat. Atent si el preu és per unitat, perquè cada vegada que demanis més, perquè se t’hagi acabat, anirà sumant-se en el compte.
  3. L’aigua de l’aixeta: Cobrar per l’aigua corrent és mesquí, segons l’OCU. El més normal és que et proporcionin un got o gerra d’aigua quan la demanis, sense obligar-te a pagar per això. Ara bé, si ho recullen en la llista de preus, legalment podrien fer-ho. L’última moda és servir aigua de l’aixeta però “tractada” (filtrada, osmotizada… o simplement en un recipient “fashion”), la qual cosa els dona l’excusa ideal per a cobrar-te per ella. L’OCU porta anys reclamant una llei que obligui els establiments d’hostaleria i restauració a oferir de manera gratuïta als seus clients un recipient amb aigua fresca, la famosa gerra d’aigua, com a alternativa a l’oferta que tingui l’establiment d’aigua envasada.
  4. El gel: segons l’OCU, cobrar pel gel d’un refresc, un cafè o aigua és tan abusiu com si et cobressin per usar la vaixella… però si ho decideix l’establiment, per a poder fer-ho, hauria d’indicar en la llista de preus el cost del producte amb i sense gel.
  5. La llet del cafè: és legal que el cafè amb llet tingui un preu diferent al cafè sol? Sí, si ho indiquen així, t’informen i tu ho admets.

Perills amagats

Productes fora de carta: Si t’ofereixen productes fora de carta, en proposar-te’ls també haurien d’indicar-te el seu preu. Si no és així i pretenen cobrar-te una quantitat que consideres abusiva, podries negar-te a pagar-ho i proposar abonar l’import d’un producte similar que aparegui a la carta.

El preu “segons mercat”: És habitual trobar mencions com a preus segons mercat (SM o PSM) en peixos, carns i mariscos frescos. Altres vegades indiquen “preu segons pes”, perquè varia en funció del pes de la peça. En aquests casos, haurien d’indicar un pes de referència (per exemple, l’import per 100 g) que permeti al consumidor fer-se una idea del preu aproximat d’aquest plat.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa