Catalunya compta amb 65 estrelles Michelin en 50 establiments, segons s’ha fet públic en la gala de lliurament d’aquest dimarts, que ha tingut lloc al Palau de les Arts de València. Alhora, la guia vermella ha decidit que Atempo, l’últim restaurant que el xef Jordi Cruz ha obert a Barcelona, recuperi l’estrella que havia perdut en traslladar l’establiment el juny passat de La Fortalesa de Sant Julià de Ramis a la capital catalana. Aquest establiment es converteix en l’única novetat catalana del palmarès de la tradicional gala gastronòmica itinerant.

En total, la selecció del 2022 de la guia vermella inclou 1.362 restaurants a Espanya, Portugal i Andorra, entre els quals hi ha 11 establiments amb tres estrelles, 40 amb dues, 211 amb una i 284 Bib Gourmand.

Així les coses, els restaurants que gaudeixen d’alguna estrella Michelin a Catalunya són:

3 estrelles

  • ABaC (Barcelona)
  • El Celler de Can Roca (Girona)
  • Lasarte (Barcelona)

2 estrelles

  • Angle (Barcelona)
  • Tic (Corsà, Girona)
  • Cinc Sentits (Barcelona)
  • Cocina Hermanos Torres (Barcelona)
  • Disfrutar (Barcelona)
  • Enoteca (Barcelona)
  • Moments (Barcelona)
  • Miramar (Llançà, Girona)
  • Les Cols (Olot, Girona)

1 estrella

  • Alkimia (Barcelona)
  • Atempo (Barcelona)
  • Aürt (Barcelona)
  • Caelis (Barcelona)
  • Can Jubany (Calldetenes, Barcelona)
  • Ca l’Enric (La Val de Vianya, Girona)
  • Can Bosch (Cambrils, Tarragona)
  • Castell Perelada (Perelada)
  • Deliranto (Salou)
  • Dos Palillos (Barcelona)
  • Els Casals (Sagás, Barcelona)
  • Els Tinars (Llagostera, Girona)
  • Emporium (Castelló d’Empuries, Girona)
  • Estany Clar (Cercs, Barcelona)
  • Fogony (Sort, Lleida)
  • Hisop (Barcelona)
  • Hofmann (Barcelona)
  • Koy Shunka (Barcelona)
  • L’Aliança 1919 d’Anglès (Anglès, Girona)
  • LAntic Molí (Ulldecona)
  • La Boscana (Bellvís)
  • La Cuina de San Simón (Tossa de Mar, Girona)
  • La Fonda Xesc (Gombrén, Girona)
  • Les Magnòlies (Arbúcies, Girona)
  • Les Moles (Tarragona)
  • L’Ó (Sant Fruitós de Bages, Barcelona)
  • Lluerna (Santa Coloma de Gramanet, Barcelona)
  • Malena (Lleida)
  • Massana (Girona)
  • Oria (Barcelona)
  • Quatre Molins (Cornudella de Montsant, Tarragona)
  • Rincón de Diego (Cambrils, Tarragona)
  • Sala (Olost, Barcelona)
  • Tresmacarrons (El Masnou, Barcelona)
  • Villa Retiro (Xerta, Tarragona)
  • Via Veneto (Barcelona)
  • Xerta (Barcelona)
El xef Iñaki Aldrey Teruel, del restaurant Atempo, propietat de Jordi Cruz, recollint l'estrella Michelin durant la gala a València | ACN
El xef Iñaki Aldrey Teruel, del restaurant Atempo, propietat de Jordi Cruz, recollint l’estrella Michelin durant la gala a València | ACN

Primera estrella

Com a novetats, a més de l’Atempo, Michelin ha donat a 26 nous establiments la seva primera estrella. Són els següents establiments: els restaurants Alejandro Serrano (Miranda de Ebro), Arrels (Sagunt), Atalaya (Alcossebre), Auga e Sal (Santiago de Compostela), Ayalga (Ribadesella), Cañabota (Sevilla), Casona del Judío (Santander), Coto de Quevedo (Torre de Juan Abad), Deessa (Madrid), El Rincón de Juan Carlos (Tenerife), El Serbal (Santander), Fierro (València), Garena (Dima), Kaido Sushi Bar (València), La Gaia (Eivissa), Lera (Castroverde de Campos), Lienzo (València), Ment by Óscar Calleja (Salamanca), Nintai (Marbella), Nub (Tenerife), Nublo (Haro), Peix & Brases (Dènia), Poemas de Hermanos Padrón (Gran Canaria), Quimbaya (Madrid), Versátil (Zarza de Granadilla) i Zaranda (Palma). El restaurant d’Andorra l’Ibaya (a Soldeu) també ha aconseguit la primera.

Segona estrella

La Guia Michelin també ha distingit quatre nous restaurants amb la segona estrella (Amelia by Paulo Airaudo a Sant Sebastià, el mallorquí Voro, el madrileny Smoked Room, i l’Iván Cerdeño, a Toledo), i a 27 més els ha batejat amb la primera. Es mantenen com a triestrellats onze restaurants, entre els quals hi ha l’ABaC i El Celler de Can Roca, que en aquesta edició ha rebut l’estrella verda a la sostenibilitat.

Els restaurants que han desaparegut de la prestigiosa llista són 3, els que ha tancat Albert Adrià a Barcelona: el Tickets, l’Hoja Santa i el Pakta.

Vuit nous restaurants amb estrella Verda

Per segon any, la guia vermella ha concedit les conegudes com a estrelles verdes a restaurants que destaquen pel seu compromís amb la gastronomia sostenible, combinat amb una identitat culinària. Entre els que l’han rebut hi ha El Celler de Can Roca, així com el Maca de Castro (Mallorca), el Cenador de Amós (Villaverde de Pontones), Coque (Madrid), Finca Alfoliz (Aljaraque) i Lera (Castroverde de Campos). Ja hi ha 29 restaurants que tenen aquesta distinció.

Com a novetat de l’edició del 2022, Michelin ha impulsat dos nous premis especials per fomentar els joves talents i la transferència de coneixements. El Premi al Cuiner Jove ha distingit el jove xef Mario Cachinero del restaurant Skina (Marbella), que té dues estrelles Michelin.

Quant a la distinció al Xef Mentor l’ha rebut Martín Berasategui, el xef donostiarra que capitaneja el restaurant amb tres estrellas a Lasarte-Oria.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Tanaclara a desembre 15, 2021 | 10:12
    Tanaclara desembre 15, 2021 | 10:12
    👍👍👍

Nou comentari

Comparteix