Quin diries que és el plat que més agrada als catalans? Els canelons? L’escudella? La botifarra amb seques? Doncs no, cap d’aquests. L’última enquesta realitzada pel Centre d’Estudis d’Opinió (CEO) revela que el plat preferit dels catalans és… la paella! Un 21% dels enquestats ha escollat aquesta elaboració pròpia del País Valencià com el seu plat favorit. La segueixen la pasta i la fideuada (15%), els entrants i les tapes (12%) i les carns i el pollastre (12%).
Després ja venen les sopes i plats de cullera (9%), les verdures (9%), els peixos i el marisc (6%), la pizza (4%), els canelons i la lasanya (4%), i finalment el sushi, les postres i els dolços (1%). Per franges d’edat, el plat preferit de les persones enquestades menors de 50 anys és la pasta i la fideuada. En canvi, entre els majors de 50 anys és l’arròs i la paella.

L’escudella, el plat més representatiu de la cuina catalana
L’enquesta també pregunta per quin és el plat més representatiu de la cuina catalana. Un 20% de les persones enquestades considera que l’escudella és el plat més representatiu de la cuina catalana. La segueix la botifarra/llonganissa amb mongetes/fesols/seques, amb un 17%; el pa amb tomàquet, amb un 14% i els calçots, amb un 13%.
Seguidament hi apareixen la crema catalana (5%), els canelons (5%), la paella/fideuda (3%), fricandó (2%), escalivada (2%), i els cargols a la llauna (2%).