Vadegust
El ‘Calendari dels Pagesos’ del 2023 ja és a la venda

Ja és a la venda als quioscos i a les llibreries el “Calendari dels Pagesos” del 2023, un almanac que ofereix informació agrícola, astronòmica i sobre la cultura i les tradicions catalanes.

La revista-almanac, que arriba al número 162, inclou consells de com fer servir les herbes a la cuina, un calendari de pràctiques agrícoles, sembres i plantacions, un calendari de fruites i hortalisses de temporada, i les dates dels mercats setmanals, de les fires i de les festes majors dels municipis de Catalunya.

Així, per exemple, pel que fa a l’astronomia, recorda que l’any vinent hi haurà dos eclipsis de sol (el 20 d’abril i el 14 d’octubre), però no seran visibles des de Catalunya. Des del nostre país sí que es veuran dos eclipsis de lluna, els dies 5 de maig i 28 d’octubre.

També s’hi troba una poesia per a cada mes de l’any i el “Judici de l’any”, escrit per Anaís Falcó i Christian Simelio, amb el més destacable que ha succeït durant aquest any 2022 que ja es troba a la recta final.

Alguns dels al·licients del “Calendari dels Pagesos” són les il·lustracions de Ricard Opisso (1880-1966), i d’actuals, i la Roda Perpètua, que reprodueix a la portada. Ideada pel frare Domènec Varni i publicada pel frare Miquel Agustí, prior del Temple de Perpinyà, l’any 1617, la Roda Perpètua pronostica quins anys seran fèrtils, molt fèrtils, estèrils i molt estèrils. Pel que fa al cultiu, el 2023 serà estèril.

El ‘Calendari dels Pagesos’, des del 1861

El “Calendari dels Pagesos” és la publicació en llengua catalana que fa més anys que s’edita ininterrompudament. Va néixer l’any 1861 a la llibreria i impremta Casa Llorens, situada al costat del mercat de Santa Caterina, avui desapareguda. En aquell temps Barcelona acabava d’enderrocar les muralles que la cenyien i projectava l’Eixample.

El “Calendari dels Pagesos” del 2023 inclou un calendari de paret, amb les festes i llunes de tot l’any, i diversos articles de temes d’actualitat: sobre l’accés a la terra de la nova pagesia, escrit per Neus Monllor, consultora agrosocial, i Laia de Ahumada, de Terra Franca; de la influència de la lluna en els conreus segons la saviesa popular, escrit per l’editor del “Calendari dels pagesos”, Joan Tomàs Bilbeny; sobre la pedra en sec, realitzat per Víctor Mata i Ventura, arxiver-historiador del Centre d’Estudis Beguetans i membre de l’Associació per la Pedra Seca i l’Arquitectura Tradicional -en una secció central, amb fotografies a color, titulada “Aprendre de l’ahir”-;sobre la glaçada de la candelera del 1956, escrit pel pagès Joan Lluís Sivill i Vergès; sobre la Fundació Casa Dalmases, de Cervera; sobre els paisatges de pastura, escrit per Laia Batalla, directora de l’Escola de Pastors de Catalunya; i sobre la regalèssia, escrit per Pilar Comes i Solé, impulsora del Parc de les Olors.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa