El Cafè Nou es troba en un dels espais més cèntrics i emblemàtics de Mataró, al costat de l’antiga muralla i de la rambla central. Es tracta d’un espai únic, com també ho és el projecte que acull aquest restaurant, que té una mirada inclusiva i s’emmiralla en els projectes culturals de la ciutat.

El Cafè Nou neix d’una iniciativa de la Fundació Maresme que promou i col·labora amb la inclusió de les persones amb diversitat funcional i risc d’exclusió social al món laboral. “Som un restaurant sostenible, de cultura comunitària i treballem amb producte de proximitat, que ens porten els pagesos de la zona”, explica a Vadegust Cristina Alonso, la directora del projecte.

Interior del Cafè Nou | Facebook Cafè Nou

En el sentit cultural, el restaurant col·labora amb la Claca Audiovisual, una cooperativa de Mataró que apropa la cultura des de les arts escèniques. I és que el restaurant va més enllà d’un local que serveix menús de nit i de dia, per convertir-se en un altaveu de les iniciatives culturals i econòmiques locals, com alhora per ser un nexe amb el desenvolupament de l’economia social i solidària de la ciutat. “El nostre objectiu és demostrar que un negoci amb els nostres principis té sentit i funciona, i que sigui la llavor que ens obri camí per encarregar-nos de més projectes vinculats als serveis i la restauració”, avança Alonso.

Per a un dels cambrers de sala, Sergi Fernández, el Cafè Nou li ha obert l’oportunitat de tenir un càrrec amb presses de decisions i d’adquirir moltes responsabilitats laborals. “La feina que faig aquí no s’assembla a res del que havia fet abans. Feines més de suport o d’ajudant. Al principi va ser una muntanya russa d’aprenentatge i reptes, però ara em sento amb força capacitat resolutiva i que les meves habilitats responen a la polivalència de l’ofici”, comenta Fernández a Vadegust, qui ja havia estat vinculat a la Fundació Maresme per fer el salt al món laboral.

Un plat del Cafè Nou | Facebook Cafè Nou

Al Cafè Nou, productes de temporada i de proximitat

En aquest sentit, Alonso recorda que un dels principals lemes del Cafè Nou és “treballar amb les capacitats i no les dificultats, potenciar tot allò que ens dona valor”. I aquest esperit constructivista i empoderador es respira en el local. Un espai on els comensals i els treballadors intercanvien diàlegs, mengen sense presses i gaudeixen dels productes i de tot allò que ofereix formar part de les iniciatives que miren més enllà, i busquen fer molt més que un negoci: fer quelcom amb sentit humà.

La carta del Cafè Nou es regeix per les temporades dels productes i només treballa amb ingredients de proximitat. Ara, com que és temps de pèsols al Maresme, el menú sorprèn amb una degustació gastronòmica, on la sèpia i els pèsols són els protagonistes. El projecte d’aquest restaurant encara no ha complert l’any de vida a la ciutat, però tant l’espai obert i amb una terrassa que dona a un carrer sense bullici, com l’empenta de l’equip, auguren que té molts anys per endavant.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa