El Cafè Nou es troba en un dels espais més cèntrics i emblemàtics de Mataró, al costat de l’antiga muralla i de la rambla central. Es tracta d’un espai únic, com també ho és el projecte que acull aquest restaurant, que té una mirada inclusiva i s’emmiralla en els projectes culturals de la ciutat.
El Cafè Nou neix d’una iniciativa de la Fundació Maresme que promou i col·labora amb la inclusió de les persones amb diversitat funcional i risc d’exclusió social al món laboral. “Som un restaurant sostenible, de cultura comunitària i treballem amb producte de proximitat, que ens porten els pagesos de la zona”, explica a Vadegust Cristina Alonso, la directora del projecte.

En el sentit cultural, el restaurant col·labora amb la Claca Audiovisual, una cooperativa de Mataró que apropa la cultura des de les arts escèniques. I és que el restaurant va més enllà d’un local que serveix menús de nit i de dia, per convertir-se en un altaveu de les iniciatives culturals i econòmiques locals, com alhora per ser un nexe amb el desenvolupament de l’economia social i solidària de la ciutat. “El nostre objectiu és demostrar que un negoci amb els nostres principis té sentit i funciona, i que sigui la llavor que ens obri camí per encarregar-nos de més projectes vinculats als serveis i la restauració”, avança Alonso.
Per a un dels cambrers de sala, Sergi Fernández, el Cafè Nou li ha obert l’oportunitat de tenir un càrrec amb presses de decisions i d’adquirir moltes responsabilitats laborals. “La feina que faig aquí no s’assembla a res del que havia fet abans. Feines més de suport o d’ajudant. Al principi va ser una muntanya russa d’aprenentatge i reptes, però ara em sento amb força capacitat resolutiva i que les meves habilitats responen a la polivalència de l’ofici”, comenta Fernández a Vadegust, qui ja havia estat vinculat a la Fundació Maresme per fer el salt al món laboral.

Al Cafè Nou, productes de temporada i de proximitat
En aquest sentit, Alonso recorda que un dels principals lemes del Cafè Nou és “treballar amb les capacitats i no les dificultats, potenciar tot allò que ens dona valor”. I aquest esperit constructivista i empoderador es respira en el local. Un espai on els comensals i els treballadors intercanvien diàlegs, mengen sense presses i gaudeixen dels productes i de tot allò que ofereix formar part de les iniciatives que miren més enllà, i busquen fer molt més que un negoci: fer quelcom amb sentit humà.
La carta del Cafè Nou es regeix per les temporades dels productes i només treballa amb ingredients de proximitat. Ara, com que és temps de pèsols al Maresme, el menú sorprèn amb una degustació gastronòmica, on la sèpia i els pèsols són els protagonistes. El projecte d’aquest restaurant encara no ha complert l’any de vida a la ciutat, però tant l’espai obert i amb una terrassa que dona a un carrer sense bullici, com l’empenta de l’equip, auguren que té molts anys per endavant.