Vadegust
Brots alimentaris: quins són més comuns?

Segons l’últim informe sobre malalties zoonòtiques (transmissibles d’animals a humans) publicat per l’Autoritat Europea de Seguretat Alimentària (EFSA) i el Centre Europeu per a la Prevenció i el Control de Malalties (ECDC), l’any 2021 es va produir un augment general de casos de zoonosis i brots de malalties transmeses per aliments, en comparació amb l’any anterior, però els nivells es mantenen molt per sota dels casos dels anys anteriors a la pandèmia, tal i com recull l’OCU.

El descens general de casos i brots notificats en comparació amb els anys previs a la pandèmia està probablement relacionat amb les mesures de control del coronavirus, que continuaven vigents el 2021. Entre les poques excepcions figuren el nombre de casos de jersiniosis i el de brots de listeriosis transmesos pels aliments, que van superar els nivells anteriors a la pandèmia.

Campylobacter, causa principal dels brots alimentaris a Espanya

Campylobacter, és el bacteri que lidera aquest ránking.

Des de l’any 2005, Campylobacter és el que més infeccions gastrointestinals produeix en humans. Atès el número de persones afectades, en lloc de les dels brots, descobrim que les campilobacteries van ser les que més infeccions van provocar a la Unió Europea, suposant el 62% dels casos registrats l’any 2021.

A l’estat, es van produir 11.244 casos de campilobacteriosis el 2021, xifra significativament més alta als 6.891 casos registrats el 2020.

La incidència d’aquest bacteri té un acusat patró estacional, trobant-se les xifres més altes a l’estiu, amb un repunt el mes de gener. L’aliment més implicat és la carn d’ocell (gall dindi i pollastre).

Salmonel·losi en disminució

Salmonel·la és el segon bacteri que més zoonosi produeix a la Unió Europea, la primera si es mira el nombre de brots, i la seva incidència es manté estable des del 2014.

El 2021 va haver-hi un lleuger augment dels casos registrats respecte al 2020, any en què es van aconseguir les xifres més baixes des que es va començar a monitorar aquest índex el 2007.

Durant el 2021 a Espanya es van registrar 3.913 casos de salmonel·losis, la qual cosa suposa un augment respecte a l’any anterior (en què s’havien registrat 3.526). Seguint la tendència general observada en aquest estudi, aquestes xifren són superiors a les de 2020, però estan molt per sota a les dades obtingudes abans de la pandèmia (el 2017, per exemple, es van superar els 9.400 casos).

També en el cas de la Salmonel·la hi ha una estacionalitat en la incidència, molt més alta a l’estiu. Els ous i els productes a base d’ous són els aliments més sovint associats a la transmissió d’aquest bacteri.

Ous col·locats a la porta d'una nevera | Piqsels
Ous col·locats a la porta d’una nevera | Piqsels

STEC, en el quart lloc

Alguns ceps d’Escherichia coli, fabriquen toxines, com l’E. coli productora de toxina Shiga (STEC), que poden causar trastorns greus. A Europa es van notificar el 2021 6.084 casos, encara que aquesta xifra és probablement menor als casos reals, perquè alguns països, entre els quals està Espanya, no realitzin un registre sistemàtic d’aquesta malaltia. De fet, el nombre de notificacions associades a aquest bacteri va augmentant cada any.

STEC es transmet a les persones principalment a través del consum d’aigua o aliments contaminats i també pel contacte directe amb animals o persones infectades.

Les persones poden actuar com a reservori de la infecció en casos asimptomàtics, els rumiants són considerats el principal reservori de STEC, i els bovins els que més contribueixen a la malaltia en persones.

Precisament la carn de boví i els seus derivats, llet i productes lactis i fruites i verdures són els grups d’aliments més comunament associats a la transmissió d’aquest bacteri.

Listeriosis, motiu de preocupació

Listeria ocupa el cinquè lloc en relació a incidència en humans, i és una de les malalties zoonòtiques més preocupants. La seva transmissió està sovint associada als menjars llestos per a consumir.

Encara que en termes absoluts les xifres de casos de listeriosis a Europa són superiors a les de l’any anterior (2.183 casos confirmats), la tendència és estadísticament estable des del 2017. Els grups de població més afectats van ser les persones majors de 64 anys, especialment els de més de 84.

La incidència a Espanya segueix la tendència observada a Europa: es va detectar el 2021 un augment de casos de listeriosis respecte a l’any anterior (224 enfront de 191), però menor que les xifres registrades abans de la pandèmia.

Altres agents causants de brots alimentaris en 2021

L’informe inclou també dades sobre altres agents Mycobacteriurm bovis/caprae, Brucella, Trichinella, Echinococcus, Toxoplasma gondii, la ràbia, la febre Q, infeccions pel virus del Nil occidental i la tularemia, informació que pot consultar-se en el document complet disponible a la web de la EFSA.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa