Vadegust
Aquest arròs del Delta de l'Ebre és la bomba!
agraph -->

La gastronomia catalana no seria la mateixa sense els seus arrossos. Cada localitat a Catalunya té una recepta amb arròs tradicional i pròpia, totes diferents i igualment delicioses. Però per fer un bon arròs no serveix qualsevol, sinó que la seva qualitat i la varietat utilitzada són fonamentals en el resultat final. L’arròs del Delta de l’Ebre es caracteritza per la seva altíssima qualitat, i la Denominació d’Origen Protegida que la reconeix ho confirma. De fet, va ser el primer arròs a aconseguir aquest segell a Espanya l’any 2008 i és l’únic a Catalunya que l’ha obtingut. Per aquest motiu, si es vol preparar un fantàstic arròs caldós, una paella o qualsevol altre plat amb aquest ingredient, amb el DOP Arròs del Delta de l’Ebre de l’arrossera Montsià s’encertarà segur!

L’arròs del Delta de l’Ebre amb segell de Denominació d’Origen Protegida es produeix exclusivament a les comarques del Baix Ebre i del Montsià. Les condicions climatològiques i edafològiques d’aquests territoris permeten cultivar un arròs amb unes característiques úniques. De fet, la major part del territori del Delta –unes 32.000 hectàrees– es dediquen exclusivament al cultiu d’arròs –fins a 20.400 hectàrees–, i arriben a una producció anual de 150 milions de quilos, tot i que només una petita part porta el segell de DOP. Això és perquè aconseguir aquest reconeixement no és gens fàcil! Només s’obté seguint unes normatives específiques i passant uns controls estrictes de qualitat.

Camps de cultiu d’arròs al Delta de l’Ebre (Cedida)

Hi ha sis varietats diferents de DOP Arròs del Delta de l’Ebre: Montsianell, Bomba, Gleva, Fonsa, Bahia i Tebre, però tot i que cada una té unes particularitats diferents, totes són de la categoria EXTRA –la millor– i són necessàriament monovarietals. Què vol dir això? Marcel Matamoros, president de la Càmara Arrossera del Montsià ho explica a Vadegust: “Un arròs amb categoria EXTRA no pot tenir més d’un 4 per cent d’imperfeccions. És a dir, que els grans són sencers, homogenis i sense defectes. Nosaltres el que busquem és la màxima qualitat i això ho trobem en aquestes varietats tradicionals, antigues i originàries del Delta de l’Ebre”. L’Arròs Montsià EXTRA, l’Arròs Montsià BOMBA i l’arròs Montsià PAELLA, entre d’altres, entren tots dins d’aquesta categoria.

Quan els grans estan trencats, el midó surt de l’interior i fa que l’arròs no quedi tan solt i saborós. A més, el fet que aquests arrossos siguin monovarietals –sense barreges entre diferents varietats– implica que tots els grans tenen exactament el mateix temps de cocció. És per això que només amb un arròs amb aquestes característiques queda sempre perfecte: solt i amb tot el sabor. Si passeges per la prestatgeria dels arrossos del teu supermercat, pots trobar-te arrossos amb i sense D.O.P, arrossos monovarietals o barreges i també veuràs arrossos de diferents categories, però els que queden millors només poden ser uns: els arrossos amb Denominació d’Origen Protegida, monovarietals i de categoria EXTRA com l’Arròs Montsià EXTRA.

Grans d’arròs del Delta de l’Ebre (Cedida)

Tot i que la qualitat d’aquest producte del Delta de l’Ebre és excel·lent, cada varietat té unes característiques pròpies i per això cal escollir bé segons el plat que vulguem preparar. “De totes les varietats, les més comercialitzades són la Montsianell i el Bomba. La primera és una varietat perlada i absorbeix molt bé els sabors, per això és perfecte per fer paelles. En canvi, un Bomba queda millor en un arròs caldós perquè triga més a passar-se.” detalla Matamoros. Per aquest motiu, l’arrossera Montsià ofereix diferents varietats d’arròs del Delta de l’Ebre –sempre de la millor categoria– perquè cada recepta quedi perfecte.

“L’arròs del Delta de l’Ebre ha aconseguit la DOP per la qualitat que té, ha sigut un treball molt important per nosaltres. Des d’Arròs Montsià apostem per fer les coses amb qualitat, des que se sembra fins que s’elabora, ja que la DOP també marca uns paràmetres per tot el procés”, assenyala el president de la Càmara. Tot i això, Matamoros critica que a Catalunya no es valora tant la qualitat del producte com a la resta d’Europa. De totes maneres, reconeix que s’està produint un canvi. “La gent comença a diferenciar entre varietats i cada vegada es valora més la qualitat, l’esforç i el producte nacional”, sentencia.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa