Vadegust
Un estudi defensa que les anxoves de la costa catalana no tenen anisakis

Amb l’estiu i la calor arriben les ganes de menjar plats més frescos que la resta de l’any. Els seitons en vinagre, el ‘ceviche’, o el sashimi són plats ideals per aquesta època. Però tots tenen un denominador comú: el peix cru, i això inevitablement fa que molts desconfiïn d’aquests plats per si no s’han pres les precaucions necessàries per a eliminar el paràsit anisakis.

Però segons un nou estudi realitzat recentment per la Universitat Autònoma de Barcelona i publicada a Science of the Total Enviroment, i que recull ‘La Vanguardia‘, si la preparació que tenim davant incorpora anxoves de les costes catalanes, no cal tenir por que continguin anisakis ni altres paràsits potencialment perillosos per a la salut humana.

Per a arribar a aquesta conclusió, els autors de l’estudi van analitzar els paràsits que podien infectar a aquest peix, centrant-se en les espècies que poden transmetre’s a humans i causar una possible infecció. Van analitzar també si les anxoves contenien microplàstics en el tracte digestiu i quin impacte tenien sobre la seva salut, i van comparar els resultats amb dades registrades de fa 12 anys.

Un plat amb seitons en vinagre | Pixabay

Van observar que les anxoves de les costes catalanes no presenten cap patologia rellevant ni paràsits que puguin afectar la salut de l’ésser humà. Els investigadors diuen que comparat amb les poblacions d’anxova d’altres llocs, les que habiten en la costa catalana semblen tenir un risc de transmissió d’aquests paràsits a humans molt més reduït.

“Per exemple, no s’ha detectat anisakis en cap dels individus de les diferents poblacions estudiades, a diferència del que passa a l’Atlàntic i altres parts del Mediterrani, on la presència d’aquest paràsit és més freqüent”, remarca la investigadora de la UAB Maria Constenla.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Observador a juny 22, 2022 | 08:25
    Observador juny 22, 2022 | 08:25
    Perfecte. Però hi ha un problema: moltes d'aquestes anxoves son de viver. I com que estan alimentades amb pinso, son totalment immenjables.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa