Vadegust
Els aliments que més han pujat de preu aquest Nadal

El Nadal és una època on en general es tendeix a gastar més. Les famílies fan un desemborsament important comprant els aliments més típics dels menús nadalencs. Una queixa recurrent dels consumidors és que aquests productes precisament pugen el seu preu just abans de Nadal. I per saber si això és cert o no, l’Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) ha elaborat l’estudi d’observatori de preus amb els productes frescos més habituals d’aquests dies, productes de temporada que només es troben per Nadal o productes de major qualitat i de preu més alt, que es reserven per a commemoracions especials.

Nadal 2021: unes festes quasi com les de sempre

Després de les restriccions i contenció de l’any 2020 durant les festes… enguany les previsions recorden als anys d’abans de la pandèmia. Segons l’enquesta de l’OCU sobre les previsions de despeses i celebracions, aquest Nadal la despesa mitjana per persona serà de 641 euros. Regals, menjars i celebracions s’emporten la major part d’aquesta despesa. Al mateix temps, els disparats preus de l’energia i els carburants estan configurant un entorn inflacionista, amb una innegable pujada de preu en productes bàsics, com algunes carns, els ous, lactis…

Com influirà això en els preus dels aliments típicament nadalencs?

L’OCU ha seleccionat 15 productes molt típics de les dates nadalenques, i altres que també podrien ser uns bons substituts. Se centra en productes frescos: Xai de llet per a rostir per quarts, rodó de vedella, pularda, gall dindi, pernil ibèric d’esquer al tall (50%), llombarda, pinya, besuc, llobarro d’aqüicultura, lluç al tall, angules, llagostins cuits no congelats (calibre 40/60), ‘percebes’ gallecs, cloïsses bavoses i ostres (dotzena).

Enguany, l’OCU ha buscat els preus en supermercats, hipermercats, grans magatzems i mercats municipals de 8 ciutats de l’estat espanyol: Albacete, Barcelona, Bilbao, Madrid, Sevilla, València, Valladolid i Saragossa. I ha visitat els principals establiments d’implantació local i estatal. nacional. Alhora, ha recollit els preus des de finals de novembre, en una primera presa. I la segona tindrà lloc després del pont de la Constitució, quan estiguem ja en plena temporada prenadalenca, i finalment analitzarà el preu dels 15 aliments a tocar de les festes.

Unes quantes ostres | Pixabay

Els aliments típics de Nadal, un 8% més cars que l’any 2020

Comparant el nivell de preus d’aquesta primera presa amb el d’altres anys, l’OCU constata que, en conjunt, hi ha una clara pujada respecte al passat any, ara són, de mitjana un 8% més cars. Tot i això, aprecia grans variacions depenent del producte de què es tracti.

9 dels 15 productes estan ara més cars que l’any passat per aquestes dates. Sense comptar les angules, sempre amb un preu disparat (ara un 53% més que l’any passat), també estan més cares les cloïsses (36%) i ostres (28%), el xai (un 28% més car que l’any passat per aquestes dates) i el besuc (15% més). Són tots ells productes típicament nadalencs, que estan més cars que mai. Hi ha, en canvi, altres opcions que ara estan més barates, com el lluç, la pularda o el rodó.

Més cars que mai

Si ens fixem en l’evolució des de 2015, l’OCU observa que la majoria d’aquests aliments estan ara més cars del que han estat mai. El besuc, les ostres, les cloïsses, el lluç o el xai són han incrementat el seu preu, en aquests 7 anys, més del 48%. Només el gall dindi és ara més barat.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa