Vadegust
Els aliments amb l’IVA bonificat continuen a l’alça 

Els aliments amb l’IVA bonificat pel govern espanyol continuen encarint-se, segons l’anàlisi mensual de l’Associació d’Usuaris Financers (Asufin). En concret, a l’abril els productes amb l’impost rebaixat han estat un 3,05% més cars que al gener. Al març l’encariment era del 2,93% respecte del primer mes de l’any, de manera que Asufin remarca que hi ha una tendència a l’alça.

L’entitat lamenta la “ineficàcia” de la rebaixa de l’IVA per combatre la inflació i recorda que és “difícil” controlar els marges de benefici. Entre els productes que més s’han encarit hi ha les patates (+7,57%) i les pomes (+3,97%). Per supermercats, els que més apugen els preus han estat Mercadona i Alcampo, mentre que el Corte Inglés, Dia i Carrefour els han baixat.

“Ineficàcia de la mesura del govern espanyol”

Segons Asufin, “aquestes dades demostren la ineficàcia de la mesura del govern espanyol”, i remarca que “d’una banda, és molt difícil que la CNMC vigili els marges i s’estableixi un llit de compliment del que la baixada de l’IVA pretén: abaratir la cistella de productes bàsics”. D’atra banda, “es tracta de mesures sense graduació, que beneficien tant al que més compra com el que menys”, ha afirmat Patricia Suárez.

El govern de Pedro Sánchez ha eliminat l’IVA superreduït (del 4%) d’aquests aliments de primera necessitat, fins a finals de juny: pa, farines panificables, llet de qualsevol espècie animal, formatge i ous. Ha fet el mateix amb les fruites, verdures, hortalisses, llegums, patates i cereals que tenen la condició de productes naturals d’acord amb el Codi Alimentari. A més, s’ha reduït l’IVA dels olis (inclou el d’oliva) i la pasta alimentosa, que baixa a la meitat: del 10% al 5% durant els pròxims sis mesos.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa