Vadegust
Alerten que els costos de producció de la poma s’han disparat un 41%

L’Associació Empresarial de Fruita de Catalunya (Afrucat) ha alertat que els costos de producció de la poma s’han disparat un 41%, per sobre de l’increment del preu de botiga. Aquestes xifres venen provocades sobretot per l’increment en la mà d’obra, en les matèries primeres, en les darreres pujades del preus de la llum i també pels increments en les exigències d’innovació, de garanties sanitàries, de controls, de certificacions… que cada cop més reclama el mercat.

D’altra banda, a partir de les dades extretes del darrer Infolineal, que registra els preus de la fruita als punts de venda d’Espanya, s’ha detectat que des de l’any 2019 el preu de venda de la poma s’ha incrementat de mitjana en un 6%, lluny del 41% que han pujat els costos.

Segons Joan Serentill, president del Comitè de Llavor d’Afrucat, “la conseqüència d’aquestes puges desiguals costos-preus, és la desacceleració que estem experimentant aquest mes de gener en el desestokatge de la poma que hi ha guardada a les càmeres catalanes”.

Pomes golden | Pixabay

L’estock de poma Golden (la principal varietat) és similar a l’estock de la campanya 2019 en que també es va produir una campanya de plena producció a Europa, tot i això, el desestockatge se situa un un -14% per darrera del que va haver-hi aquell any, tot i tenir un +16% d’estok.

A la vista de la situació, Afrucat creu que serà necessari que tots els agents de la cadena de valor siguin conscients d’aquesta pressió de preus que acabarà repercutint en els productors. “Si la capacitat negociadora de les centrals amb els responsables de la distribució no aconsegueix traslladar aquest missatge podria ser necessària la intervenció del govern espanyol per activar mecanismes que retornin la fluïdesa al mercat i incrementin el preu de venda de la poma. El que està clar és que ni nosaltres volem ni la llei ens permet vendre sota cost”, ha conclòs la presidenta, Montse Baró.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa