Vadegust
7 peixos bons i barats de temporada que segur que desconeixes

Tots els estudis confirmen que mengem menys peix del que caldria. De fet, els especialistes asseguren que prendre entre tres o quatre racions de peix setmanals combinant espècies diferents brinda diversos beneficis per a la salut. Ens aporten energia, proteïnes d’alt valor biològic i contribueixen a la ingesta de nutrients essencials com el iode, el seleni, el calci i vitamines A i D, a més d’àcids grassos beneficiosos.

I, per aquest motiu, ‘La Vanguardia’ ha fet un llistat amb 7 peixos realment bons i també barats -i de temporada!- que és molt probable que desconeguis i que precisament per això no consumeixes. Són els següents:

1. Bròtola: Aquesta espècie pot pescar-se en la mar Mediterrània i a l’oceà Atlàntic i ara està de temporada, tot i que es pot trobar tot l’any. És un peix blanc de carn delicada, d’aquí que no s’aconselli filetejar-ho. És millor tallar-lo a rodanxes o trossets. Es pot fregir o utitlitzar per a elaborar suquets. Les peces grans també es poden fer al forn, però cal respectar els temps de cocció. Es pot trobar per 8 o 9 euros el quilo, potser menys, segons la peixateria.

2. Pinto: Aquest peix blanc de roca es consumeix molt a Galícia. Els seus colors són cridaners, ja que combina tons vermellosos amb taques blanques. Es recomana fer-lo a la caldeirada, un bullit tradicional de la cuina gallega que admet tot tipus de peixos i s’acompanya amb patates tallades en fornera i ceba. Es pot trobar des de 6 a 12 euros el quilo.

3. Cintes: és un peix de carn blanca i allargat de colors rosats i/o ataronjats amb una mica d’espina. La seva carn és ferma, saborosa i queda molt bona fregida. Se sol vendre barrejada amb altres espècies petites, la qual cosa es coneix com a morralla, i és molt econòmica.

Una peixateria ensenyant un llamàntol a una cliena al mercat de la Llibertat de Barcelona | ACN
Una peixateria ensenyant un llamàntol a una cliena al mercat de la Llibertat de Barcelona | ACN

4. Escórpora: El cuiner Juan Mari Arzak va popularitzar aquest peix blanc de roca l’any 1971 amb el seu pastís d’escórpora, que avui és una recepta molt estesa a tot el país. Però hi ha pocs que s’animin a comprar-lo en el dia a dia. És un peix versàtil i saborós que es pot cuinar de moltes maneres. Fregit o a la planxa queda deliciós, tot i que té una mica d’espines. Hi ha peces grans que poden costar al voltant de 17 euros, però és possible trobar exemplars de grandàries més petites (300 gr aprox.) per 9 euros.

5. Maira: Un altre peix de carn blanca molt barat és la maira. Es pot trobar a 3 euros el quilo, i està molt bona fregida. La maira es pesca a l’oceà Atlàntic i en la mar Mediterrània, la seva carn és fina, i altres maneres de preparar-la poden ser a la planxa, en escabetx, en suquet o arrebossada.

6. Verat: és bastant popular, però val la pena afegir-la a aquest llistat, perquè ara està de temporada i a molt bon preu. La seva època forta és entre març i abril, però a l’estiu torna a haver-hi repunt. En temporada, està prop de 4 euros el quilo. És una espècie abundant que habita tant al Mediterrani com a l’Atlàntic.

7. Sorell: abans es considerava menjar de pobres, però és un altre peix blau econòmic i de temporada. Acostuma a estar entre cinc i vuit euros el quilo. També es cuina de múltiples maneres, però es recomana fer-lo obert a la planxa, o depenent de la grandària, a la brasa.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa