Finca Butarós 2014 és el millor vi de Catalunya del 2020

Un total de 850 referències de les 12 Denominacions d’Origen de Catalunya han participat en la 8a edició dels Premis Vinari

El misteri s’ha desvelat aquest divendres a Vilafranca del Penedès. Ja se sap quin és el millor vi català del 2020: Finca Butarós 2014, del Celler Mas Llunes (DO Empordà). Així s’ha donat a conèixer aquest vespre a l’Auditori de la capital de l’Alt Penedès, que ha acollit l’acte de lliurament dels Premis Vinari 2020, i que també ha estat retransmès en directe pel Canal 33. El concurs ha celebrat la seva 8a edició en un any excepcional que ha obligat a extremar les mesures de seguretat com a conseqüència de la Covid-19.

“La pandèmia ha posat els Premis Vinari a prova i ens n’hem sortit brillantment. Els cellers d’aquest país han volgut mantenir els Premis a l’alçada d’altres anys”, deia durant els tastos dels Premis Vinari també a Vilafranca del Penedès l’editor de Vadevi, Salvador Cot en referència al fet que el concurs ha vist competir 850 referències de 240 cellers catalans, només un 7% menys que l’edició anterior.

Sigui com sigui, la logística del concurs s’ha vist modificada per poder prioritzar en tot moment la seguretat de les persones participants al certamen, sobretot els membres del jurat, que han pogut tastar els vins sense riscos, mantenint els dos metres de distància recomanada i amb l’ús generalitzat de gel hidroalcohòlic i mascaretes de protecció en tot moment. El que no ha variat és que els vins han competit en dotze categories, definides segons estil i criança dels vins, i que cadascuna d’elles ha premiat els millors vins amb un Vinari d’Or, tres Vinari de Plata i cinc Vinari de Bronze.

Durant l’acte d’aquest divendres a l’Auditori de Vilafranca del Penedès, presentat per l’escriptor Màrius Serra i que ha comptat amb l’aparició estel·lar de l’humorista Toni Albà imitant Joan Carles de Borbó, s’han donat a conèixer aquests premis, així com els guanyadors de premis especials, com el que reconeix una trajectòria professional en el sector del vi, entre d’altres. Un any més, s’ha premiat el territori amb els Vinari Especials a les DO, on destaquen els tres millors vins de cadascuna de les dotze Denominacions d’Origen de Catalunya.

El jurat que ha avaluat els vins ha estat format per una seixantena de professionals de la sommelieria, enologia, distribució, exportació, comunicació i prescripció de vins, així com part del panel oficial de tast de l’INCAVI. Tots ells van qualificar a cegues tots els vins participants durant quatre jornades de tast a cegues, que es van realitzar a finals de juliol a l’Escola d’Enoturisme de Catalunya, a Vilafranca del Penedès; i els vins que van obtenir millors puntuacions en la fase inicial van ser avaluats de nou en una nova jornada de tast que va tenir lloc el 7 de setembre al Celler Cooperatiu de Rubí.

Tots els guanyadors d’un or als Premis Vinari 2020 | JORDI PLAY

Els Vinari premien la garnatxa i els territoris de la Terra Alta, el Montsant i l’Empordà

Entre els vins guardonats en aquesta vuitena edició, n’hi ha uns quants que tenen en la garnatxa la varietat predominant. És el cas, per exemple, del Vinari d’Or als millors blancs joves (Lo Noi del Saxo blanc 2019, del celler Bielsa Ruano) o el Vinari d’Or al millor blanc amb criança (Coca i Fitó d’Or 2016, del celler Coca i Fitó), tots dos de la DO Terra Alta, la denominació d’origen que fa bandera d’aquesta varietat.

El millor vi dolç, ranci o de postres, el Somni de Gerisena 2010, del Celler Gerisena (DO Empordà), també s’ha elaborat amb garnatxa roja i el Millor Negre de Guarda, a més a més de Gran Vinari d’Or, el Finca Butarós 2014 del Celler Mas Llunes (també de la DO Empordà) n’utilitza la varietat negra en un cupatge amb la carinyena.

La carinyena s’ha imposat en la categoria dels negres joves, donant el màxim reconeixement al monovarietal Maria Ganxa 2019, del celler Pascona (DO Montsant) i en el Peraj Ha’abib 2018, de la Cooperativa de Capçanes (també de la DO Montsant), que s’ha endut el Vinari d’Or al Millor Negre amb Criança. D’altra banda, el màxim reconeixement en la categoria dels rosats es queda al Penedès amb el Masia Freyé Syrah Sumoll 2019 que elabora Vallformosa.

Els Clàssic Penedès superen per primer cop els caves

Aquest vuitena edició és la primera de la història dels Vinari en què els Clàssics Penedès s’han imposat en la categoria de vins escumosos. Tres dels cinc premis que s’atorguen a vins amb bombolles se’n van a la DO Penedès: El Gran Vinari Escumós, també guanyador del Vinari d’Or en la categoria de les Antigues Reserves (amb més de 50 mesos de criança) ha estat per a Aymar Reserva Única 2013 de Castell de Pujades, el mateix celler que s’ha emportat l’or al millor escumós rosat, que ha recaigut en el seu Aymar Rosé Extra Brut de l’anyada 2016. El tercer Clàssic Penedès guardonat amb un Vinari d’Or ha estat el Brut 21, 2017 del celler Albet i Noya.

Pel que fa als caves premiats, destaquen el Castell d’Or Orgànic del celler Castell d’Or, guanyador de la categoria d’Escumosos Joves; i el Bertha Cardús 2016 de Cava Bertha, millor puntuat en la categoria dels escumosos Gran Reserva, amb més de 30 mesos de criança.

Premi Vinari Vins i Licors Grau a la Trajectòria Professional en el món del vi

Enric Solergibert

La família Solergibert ha estat vinculada al conreu de la vinya des que va establir-se a Artés l’any 1730, i ben entrat el segle XIX, ja van construir celler al bell mig del poble. L’Enric Solergibert ha crescut envoltat de vinyes, i amb el seu pare Josep, van fer grans coses pel Bages i pels seus vins. Ara, als 88 anys, passeja per les vinyes, ajuda en la verema i trasteja pel celler amb el seu fill i el net. Tres generacions treballant un grapat d’hectàrees, on hi destaquen ceps centenaris de picapoll que van ser plantats l’any 1906.

Enric Solergibert 

Premi al Millor Tastador dels Premis Vinari 2020

Josep Pelegrín

Sommelier i formador a l’Escola Joviat de Manresa, en Josep Pelegrín va ser escollit el Millor Sommelier de Catalunya els anys 2014 i 2015, i Millor Sommelier de l’Estat espanyol l’any 2016. També és autor del llibre “Els vins del Pla de Bages”. Enguany també ha estat el tastador amb valoracions més consistents i que ha tingut una mitjana de puntuacions més propera a la mitjana de la puntuació dels vins.

Xavier Bassa i Josep Pelegrín en un moment del tast final dels Premis Vinari a Rubí

Premi Vinari AGBAR al Millor Projecte Ecològic 2020 

Celler Gramona (DO Penedès)

Gramona va iniciar el seu canvi cap a la sostenibilitat l’any 2001 amb la construcció del Celler Batlle i una arquitectura bioclimàtica dissenyada per minimitzar l’impacte mediambiental i reduir el consum d’energies. Aposten per l’agricultura integrada, com a transició, primer, cap a l’ecològica i, més tard cap a la biodinàmica, constituint avui un dels cellers de referencia en la preservació del medi ambient.

L'entrada del Celler Batlle

Premi Vinari Euroselecció Riedel al Millor Celler 2020

Vallformosa (DO Cava / DO Penedès) 

Aquest Premi reconeix el celler amb el major nombre de guardons de l’edició. En aquest cas, Vallformosa s’enduu un Vinari d’Or pel Masia Freyé Syrah Sumoll 2019, una plata pel Freyé Syrah Sumoll 2019 i dues medalles de bronze pel Gala de Vallformosa Pinot Noir 2018 i el Cava 150 Brut Gran Reserva 2016. 

Masia Vallformosa

Premi Vinari a la Tradició Vitivinícola de Catalunya 2020 

De Muller (DO Tarragona)

Aquest Premi reconeix la conservació de les seves soleres històriques durant més d’un segle i mig. Destaquen la seva solera fundacional de l’any 1851, dedicada al fundador Augusto De Muller, la solera 1865 en homenatge al prior de Scala Dei, Dom Joan Fort, la solera 1904 en honor de la visita del rei Alfons XIII i la de 1926, dedicada a Antoni Gaudí.

Antoni Gaudí.Eduard Martorell, un dels propietaris del celler De Muller, sostenint raïm de la varietat chardonnay en una finca de Reus

Premi Vinari Varias Impressors a la Millor Etiqueta 2020 

Matís, Abadal (DO Pla de Bages) 

Per la senzillesa i elegància d’unes línies que s’adeqüen perfectament al nom ‘Matís’ i per la subtilesa del seu canvi cromàtic, aquesta etiqueta mereix enguany el reconeixement dels Premis Vinari en aquesta categoria. L’Abadal Matís, de recent creació, vol expressar segons els elaboradors els matisos del Bages i omplir la boca de qui el tasta de mil matisos diferents

El Matís

Premi Vinari al Millor Vi amb Solera 2020 

Clot d’Encís Ranci, Sant Josep Vins (DO Terra Alta)

Aquest és un vi de licor sec de garnatxa blanca obtingut per un sistema tradicional d’envelliment oxidatiu en soleres, constituït per 46 bótes de roure, i on la solera original data de 1962. La producció de cada lleva és de 1.221 ampolles de 75cl. i destaca la seva extraordinària relació qualitat-preu.

Clot d’Encís Ranci

Nou comentari