Vadegust
Alerta per l’elaboració clandestina d’oli distribuït a Catalunya

L’Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (AESAN) ha tingut coneixement a través del Sistema Coordinat d’Intercanvi Ràpid d’Informació (SCIRI), d’una notificació d’alerta traslladada per les autoritats sanitàries de la Comunitat Autònoma de Múrcia relativa a l’elaboració, envasament i distribució clandestines d’oli etiquetat com “d’oliva verge” i “d’oliva verge extra” procedent d’Espanya.

L’inici de les actuacions s’emmarca en una operació de lluita contra el frau en la venda d’oli d’oliva en la qual les anàlisis de les mostres oficials van tenir com a resultat que l’oli analitzat no era un oli d’oliva, en detectar-se la presència d’un oli vegetal de llavors o barreja d’olis vegetals de llavors diferents de l’oli d’oliva.

En el transcurs de les actuacions es va detectar a més un possible risc per a la salut dels consumidors per la comercialització d’oli que es considera no segur per conducta d’operadors clandestins i per absència de traçabilitat fiable.

La identificació dels productes implicats és la següent:

OLI D’OLIVA VERGE WAFA (envasos de 2 litres)
OLI D’OLIVA MAAKOUL (no s’indica volum)
OLI D’OLIVA VERGE RIAD Al ANDALUS (envasos d’1 litre)
MAYSAE (no s’indica denominació de venda del producte, envasos d’1 litre)
OLI D’OLIVA VERGE (sense marca comercial, envasos de 5 litres)
OLI D’OLIVA VERGE EXTRA LA SÍNIA (envasos de 5 litres)
OLI D’OLIVA VERGE EXTRA ZANNOUTI 31 31 (envasos d’1 litre)
OLI D’OLIVA VERGE “VERGE DE LA SALUT” (envasos de 0,5 L, 1 L, 2 L i 5 L)
OLI D’OLIVA VERGE EXTRA “VERGE DE LA SALUT” (envasos de 0,5 L)
OLI D’OLIVA VERGE EXTRA RAHOUYI (envasos de 2 litres)

En relació amb els lots dels productes, marques i formats d’envàs implicats en aquesta notificació, ja que no es disposa dels comunicats de producció dels lots elaborats en la indústria implicada i, així mateix, no es considera fiable la traçabilitat en l’empresa comercialitzadora, s’entén que, en aquesta notificació, estarien implicats tots els lots i formats d’envàs dels productes comercialitzats sota denominacions i/o marques esmentats en la notificació.

Segons la informació disponible, la distribució inicial dels productes ha estat en la seva majoria a la regió de Múrcia. També s’ha distribuït a Catalunya, País Basc i País Valencià, i no es descarta que hi hagi distribució a altres territoris de l’Estat.

Aquesta informació ha estat traslladada a les autoritats competents de les comunitats autònomes a través del Sistema Coordinat d’Intercanvi Ràpid d’Informació (SCIRI) i als Serveis de la Comissió Europea a través de la Xarxa d’Alerta Alimentària Europea (RASFF), a fi que es verifiqui la retirada dels productes afectats dels canals de comercialització.

Amb la informació disponible no hi ha constància a Espanya de cap cas notificat associat a aquesta notificació. Com a mesura de precaució, l’Aesan recomana a les persones que tinguin a casa seva els productes indicats que s’abstinguin de consumir-los i els retornin als punts de venda.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa