Quan arriba la nit més curta de l’any, els carrers s’omplen de llum i foc, i les taules es vesteixen amb plats que evoquen la tradició i la festa. La revetlla de Sant Joan, que coincideix amb el solstici d’estiu, és una celebració arrelada a la Mediterrània que va molt més enllà dels petards i les fogueres: és una trobada col·lectiva al voltant del foc, on el menjar i les receptes de cada territori s’han convertit en símbol.
A Catalunya, la protagonista indiscutible és la coca de Sant Joan. Tradicionalment coberta amb fruites confitades, pinyons i sucre. Actualment, n’hi ha per a tots els gustos: de crema, massapà, llardons, cabell d’àngel, i fins i tot variants modernes amb xocolata o fruita fresca.

Però Sant Joan no és sinònim exclusiu de coca. A Alacant, la tradició mana menjar coca de tonyina durant les fogueres, acompanyada amb bacores (una varietat de la figa). A Menorca, les revetlles s’omplen d’aroma amb les mandonguilles amb tomàquet i de dolçor amb el menjar blanc, unes postres de textura suau i gust delicat. I a Eivissa sorprèn el protagonisme dels macarrons de Sant Joan, unes postres elaborades amb pasta arrissada -les mafaldine italianes-, llet, canyella i pell de llimona, que recorden a un arròs amb llet però amb accent pitiús. Encara no està clar com va arribar aquesta recepta a l’illa, però demostra com les tradicions viatgen i s’adapten.
Al sud, a Màlaga, es fan les espetades de sardines a la brasa, i a Galícia, les sardines tornen a ser el plat estrella, acompanyades de cachelos (patates bullides amb pell). A la vora del delta de l’Ebre, els musclos i el peix blau, com la tonyina o el verat, tenen també un paper destacat durant aquesta festivitat.
La coca no només s’associa a la revetlla, sinó també a l’endemà, el 24 de juny, quan les sobres del pastís es converteixen en les postres improvisades del dinar de Sant Joan. “Les tradicions van a més i la gent acudirà a la pastisseria perquè cada cop coneix millor on pot trobar la veritable coca artesana de confiança, i rebre un tracte personalitzat”, explica Miquel Zaguirre, president del Gremi de Pastisseria de Barcelona, que recorda la importància d’acompanyar l’entrada a l’estiu amb un mos de coca de Sant Joan, a Catalunya.
Des del gremi apunten que enguany els preus es mantindran estables, perquè els costos dels ingredients no han pujat i la demanda és alta. “A més, el fet que la revetlla caigui en dilluns farà que s’allargui la venda tot el cap de setmana. Hi haurà ocasió per provar i repetir de coca, encarregar-la i endur-se-la allà on cadascú celebri”, afegeix Zaguirre.

Una de les pastisseries que aposta per reinventar aquest clàssic és Vallflorida Xocolaters, a Sant Esteve de Palautordera. El seu mestre pastisser, Lluís Costa, presenta aquest any tres novetats amb segell propi: la coca de festucs -amb brioix de vainilla, compota de taronja, crema i galeta cruixent de festuc-, la coca de full amb mantega de crema, i l’espectacular coca de Selva Negra, amb xocolata de Veneçuela, cirera i nata. “Tractem cada coca com un producte únic i especial, sols així és possible aconseguir l’excel·lència any rere any”, afirma.
Sigui com sigui, el ritual de Sant Joan és compartit a diferents territoris: seure a taula, encendre el foc, alçar les copes i brindar per l’arribada de l’estiu. Amb sardines, coca o macarrons dolços, la nit de Sant Joan ens convida a celebrar la vida amb tradició.