Si sou dels que no doneu un poble per visitat fins que no n’heu trepitjat la fleca de referència, apunteu Terrades. Aquest poble de l’Empordà fa un dels pans més coneguts de la zona malgrat tenir tots els números per passar desapercebut. El nom de l’establiment “El petit forn de pa” no fa justícia al producte que ofereixen. Que estigui allunyat de la costa del Mediterrani, sense competidors a cada cantonada i en un municipi de menys de 350 habitants, tampoc hi ajuda.

La farina fermentada que torren no només desperta passió entre els fidels terradencs, sinó que establiments de l’entorn amb renom com el Trull d’en Francesc, a Boadella, o la Casa Puigmal, a Darnius, també s’hi afegeixen. Estenent els punts de distribució, el negoci aconsegueix fer gran la llegenda de la petita fleca com si, en comptes de blat molt, usés pólvora a les seves elaboracions.
Potser el secret és la dimensió reduïda de l’establiment i el municipi. O la llenya local. O la farina i l’aigua. O la tramuntana de fora. El pa d’en Josep es fa cada matinada i se serveix a través de la Montse, la seva dona, quan es fa clar. Potser és el pes de la història de saber-se besnet i representant d’un negoci de quatre generacions. O que els 131 anys que ha fet la fleca, registrada el 1893, hagin superat amb escreix els que acaba de fer el Futbol Club Barcelona: 125.

En qualsevol cas, si us agrada visitar fleques in situ i degustar el que couen, no us la perdeu. Fàcil de trobar, en tot el poble només n’hi ha una i està al carrer Major, al costat del local social. Excepte dilluns i dimarts, que obre mig dia, la resta de la setmana la trobareu oberta amb doble torn. Tampoc us sobrarà una trucada abans d’anar-hi, sempre és millor si podeu avisar.
A més de les típiques barres que trobaríeu a qualsevol establiment dedicat a la cocció d’aliments de farina, cal fixar-se amb productes curiosos, com el pa tortuga, o tradicionals, com la coca de pa. Per altra banda, si sou fans dels dolços, una bona opció és la coca de sucre i, per Pasqua, val la pena degustar els brunyols. En general, si sou dels que gaudiu del pa, amb una barra no en fareu prou per sucar tota l’essència de la tradició i l’esperit artesà que desprèn El petit forn de pa de Terrades.