La proposta del menjador comunitari és simple: oferir menús econòmics i saludables als col·lectius més necessitats.
El menjador comunitari de Ca l’Isidret és un restaurant que ofereix menús de qualitat a un preu apte per a totes les butxaques al barri del Poblenou (Barcelona). Els ingressos dels dinars els destinen a sufragar els costos de la compra d’aliments per a poder continuar oferint, de manera gratuïta, al voltant de 40 tuppers al dia a les persones del barri que ho necessiten. La iniciativa dels tuppers, anomenada Un Plat a Ca l’Isidret, va néixer durant la Covid-19 per assegurar un àpat diari basat en productes de qualitat i km0 a les persones en situació de risc.
La referent del projecte del menjador comunitari, Jimena Briceño, explica a Vadegust que la idea del restaurant és oferir al barri un espai perquè la gent pugui relacionar-se, gaudir, intercanviar idees i compartir projectes: “Volem ser un motor de connexió i impuls social. Un espai on les persones puguin menjar saludablement alhora que fan xarxa i fan créixer la comunitat”, assenyala.

El projecte del menjador comunitari es finança gràcies al projecte ‘Lliures’ i els beneficis que genera el mateix menjador amb els menús diaris. Tant el projecte integral de cuina comunitària com el menjador comunitari estan impulsats pel Pla de desenvolupament Comunitari del Poblenou, l’AVV del Poblenou i la cooperativa La Fàbrica.
Per a les entitats impulsores, Ca l’Isidret aspira a ser un motor de connexió social i, alhora, un espai on les persones que s’apropin puguin menjar saludablement. Es tracta d’un restaurant amb una capacitat reduïda. De fet, actualment s’estan fent dos torns perquè la sala té una capacitat de vint persones i així es pot arribar a més públic. Tal com comenten des del projecte, la filosofia que hi ha darrere del menjador respon als principis de l’economia social i solidària, la sostenibilitat i la col·lectivitat. “Tant els proveïdors, els supermercats, l’enfocament nutricional… Estan pensats per oferir un menjar saludable i que deixa empremta”, diu Briceño.
Segons Briceño, en aquests moments estan intentant connectar amb més canals de distribució d’aliments per continuar oferint una carta molt més conscient i respectuosa amb el malbaratament alimentari. De moment, el menjador està treballant per garantir un espai conscient amb l’alimentació i que també pugui garantir un espai de diàleg i intercanvi al barri. “Encara estem fent feina de formigueta, que significa anar impulsant el boca-orella, fent difusió dels beneficis que té la cuina de proximitat i ecològica i donant-nos a conèixer a les entitats locals”, conclouen.