La regió del Sénia acull extensos olivars plens d’exemplars de més de mil anys d’antiguitat. Les oliveres mil·lenàries són un dels símbols més antics de la història de la humanitat, protagonistes de mites i històries sobre els territoris que voregen l’antic mar Mediterrani.

La Cooperativa Godall és una petita productora de la comarca del Montsià, dedicada a la producció i comercialització d’olis d’oliva procedents, exclusivament, d’olives de collita pròpia dels seus socis. A Godall fabriquen des de fa anys l’oli Lacrima Olea Mil·lenària. Aquest s’extreu de les oliveres fargues mil·lenàries, que estan catalogades per l’organisme oficial Mancomunitat de la Taula del Sénia: “Les oliveres mil·lenàries que treballem ens permeten produir tres varietats d’oli; morrut, farga i sevillenc”, explica a Vadegust el mestre moliner de la cooperativa, Balbino Pastor.

Olives de les oliveres de la Cooperativa Godall

“Nosaltres intentem fer un producte d’alta excel·lència per donar valor i protegir les nostres oliveres. Unes oliveres que porten aquí des d’abans dels romans”, comenta Pastor, fent referència a l’espoli legal d’oliveres mil·lenàries que s’ha portat a terme des de fa anys a la regió del Sénia. Aquests arbres han estat arrencats de la seva zona d’hàbit per usos decoratius. “Fem un oli d’alta qualitat i apreciem el ritme de producció de les oliveres mil·lenàries, que acostumen a donar fruits cada dos anys. És per això que Lacrima Olea és un producte d’alta qualitat o premium perquè es treballa d’una manera sostenible i amb l’objectiu de protegir les oliveres de casa nostra. El nostre patrimoni”, aclareix Pastor.

Per als pagesos de la regió les notícies d’aquesta setmana han estat motiu de celebració. Han sabut que el ple del Parlament de Catalunya ha aprovat una llei de protecció de les oliveres monumentals. Una normativa que pretén preservar el patrimoni natural que suposen aquests arbres mil·lenaris i centenaris, dels quals n’hi ha prop de 6.000 concentrats a l’àrea de la Taula del Sénia (2.587 a la comarca del Montsià), ja reconeguts com a Sistema Important del Patrimoni Agrícola Mundial per l’Organització de les Nacions Unides per a l’Agricultura i l’Alimentació (FAO).

Oliveres de les que s'extreuen els olis Lacrima Olea
Oliveres de les que s’extreuen els olis Lacrima Olea

“Les nostres oliveres estan datades de l’època dels romans o abans”, assenyala el president de la Cooperativa Godall, Alexis Albiol. Ell relata que durant el temps de collita de les olives un professional de la Universitat es desplaça als camps del Sénia per supervisar que el procés de recol·lecta es fa manualment i seguint la tradició: “El nostre producte té un preu elevat perquè el consumidor ha d’entendre que no podem mecanitzar el procés d’obtenció de l’oli. Si ho féssim, posaríem en risc un patrimoni de la humanitat. Albiol explica que per un pagès una olivera mil·lenària és un mal negoci, ja que “és improductiva”: “Per aquest motiu ens interessa donar a conèixer el nostre producte al consumidor. Si aconseguim que la gent valori l’oli de les nostres oliveres, salvarem aquests arbres tan bonics d’acabar com a decoració del jardí d’un magnat”, conclou Albiol.

Olis Lacrima Olea

Ara mateix, la Cooperativa Godall està fent un gran treball de comunicació i màrqueting. Per exemple, la setmana passada van utilitzar els directes d’Instagram per donar a conèixer a mitjans de comunicació, cuiners i foodies les característiques i la raó de ser del seu producte. Durant el tast en directe del passat dijous, el mestre oliver va descobrir als participants les diferències organolèptiques dels olis Lacrima Olea: alguns tenen notes de poma verda, d’altres un toc més picant i alguns sabor a plàtan. Però tots comparteixen un relat que no parla només de sabors, sinó també de la conservació d’uns arbres que recullen la història de la humanitat.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa