Vadegust
Les clementines de les Terres de l'Ebre, més dolces, sucoses i suaus

Molt sovint, a les fruiteries trobem cítrics de Sud-Àfrica, i no cítrics de les Terres de l’Ebre. No és fàcil d’entendre. Sobretot avui que parlem tant de sostenibilitat, sobre la contaminació per plàstics, sobre la importància de comprar producte de proximitat… El mercat de les Clementines IGP de les Terres de l’Ebre és un clar exemple de que no complim amb allò que pregonem.

El principal importador de cítric català és Alemanya. També s’exporta a Anglaterra, a Països de l’Est –com la República Txeca, la República Eslovaca, Polònia i Lituània–, s’envia en contenidors als Estats Units, Canadà, els Països Àrabs, Països de l’Àfrica Meridional… És a dir, arriba a quasi tot el món. Fins i tot, ha arribat a la Xina, on s’ha fet alguna prova d’exportació amb molt d’èxit. Però, tot i que això pot semblar un fet positiu, la veritat és que no ho és tant. La Cooperativa Soldebre, ubicada a Tortosa, explica a Vadegust que només un 10% de la seva producció de cítrics es ven al mercat català.

“El principal problema és que el mercat local català no coneix que a Catalunya es produeixen cítrics”, ha explicat a aquest diari Ximo Valldeperez, responsable de cítrics de Soldebre. També ha afegit que “si tots els cítrics que es consumeixen a Catalunya es compressin a productores de les Terres de l’Ebre –que són les úniques productores de cítrics a Catalunya–, vendríem tota la producció. En canvi, s’estan comprant a l’estranger i això ens obliga a exportar a fora. S’ha de promocionar el producte català i consumir producte del territori.”

Pero, perquè s’haurien de comprar clementines de les Terres de l’Ebre i no de Sud-Àfrica? Les clementines d’aquest territori són molt més dolces, sucoses i suaus que la resta per les característiques úniques de les Terres de l’Ebre. El distintiu d’Indicació Geogràfica Protegida que va obtenir el 2003 assegura que aquest producte té unes característiques organolèptiques diferents i d’una qualitat superior. A més, es conreen a través del sistema de producció integrada, el qual garanteix que el producte final és respectuós amb el medi ambient. Valldeperez és rotund quan afirma que “la qualitat de les Clementines IGP de les Terres de l’Ebre no té res a envejar a la de qualsevol producte ecològic”.

A més, Valldeperez assegura que “el cítric de les Terres de l’Ebre és de moltissíma qualitat, molt millor que la de qualsevol producte que pot arribar de fora”. Per una raó molt clara: la frescor i la proximitat del producte. “Les clementines que vénen de les Terres de l’Ebre són un producte que pot haver estat collit només 24 hores abans de ser comercialitzades i consumides.

Per tot això, Valldeperez demana compromís als consumidors: “Parlem molt de defensar el nostre territori. Comencem doncs pel principi, comencem per defensar els productes catalans”.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Silvia Masnou a desembre 27, 2019 | 18:48
    Silvia Masnou desembre 27, 2019 | 18:48
    Ho envieu a casa?
  2. Icona del comentari de: Jaume agustin. Espert a novembre 05, 2020 | 12:55
    Jaume agustin. Espert novembre 05, 2020 | 12:55
    Les envieu a domicili?

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa