“Oncoalícia va néixer l’any 2006 de la mà de la Fundació Catalunya La Pedrera i Alícia, i treballem per crear eines d’ajuda, consells i receptes que facilitin el dia a dia de les persones amb càncer”, explica a Vadegust el director general de la Fundació Alícia, Toni Massanés.
Aquest projecte, promogut per la Fundació Catalunya La Pedrera i desenvolupat per Alícia amb la col·laboració de centres de recerca i hospitalaris de referència, ha estat reconegut amb el segell Web Mèdica Acreditada (WMA) del Col·legi Oficial de Metges de Barcelona. L’objectiu és proporcionar una guia clara i rigorosa sobre l’alimentació durant el tractament del càncer, per tal de garantir una dieta adequada i segura que contribueixi al benestar dels pacients. “La nostra missió és assegurar-nos que puguin menjar millor durant el tractament, tenint en compte les dificultats específiques que poden sorgir segons el tipus de càncer i els efectes secundaris de la malaltia i les teràpies”, afegeix Massanés.

A diferència d’altres recursos disponibles a Internet, Oncoalícia no només ofereix informació general, sinó que també inclou continguts de dietes personalitzades per als diferents tipus de tumors, amb recomanacions específiques per als pacients en funció dels seus efectes secundaris. A més, disposa de més de dues-centes receptes elaborades per cuiners i nutricionistes, dissenyades per cobrir necessitats específiques com la pèrdua de gana, les dificultats per empassar o els trastorns digestius. “L’alimentació juga un paper fonamental en aquests processos, ja que el tractament i els seus efectes secundaris poden afectar les ganes de menjar. Hi ha molts mites i molta desinformació en aquest àmbit, i per això posem a disposició de tothom informació basada en evidència científica”, detalla Massanés.
“Ara ens plantegem com la intel·ligència artificial pot fer més accessible el coneixement nutricional, facilitant la comunicació amb els usuaris”, afegeix. Per això, un dels nous reptes d’Oncoalícia és el desenvolupament del projecte DIAITA, una iniciativa que combina intel·ligència artificial i evidència científica per oferir recomanacions dietètiques personalitzades per a pacients amb càncer de còlon.
La iniciativa ha estat seleccionada com una de les finalistes del programa europeu FOODITY, fet que permetrà consolidar el seu desenvolupament en els mesos vinents. Aquest projecte respon a una necessitat molt concreta. Tal com expliquen des de la Fundació, els serveis d’oncologia no sempre tenen el temps o els coneixements en nutrició per oferir un acompanyament personalitzat als pacients, i DIAITA vol suplir aquest buit amb un assistent virtual validat per experts.

Un dels grans reptes del projecte d’Oncoalícia ha estat garantir que la informació sigui accessible i entenedora per a tothom. La web està dissenyada amb un llenguatge clar i senzill, evitant tecnicismes que puguin dificultar la comprensió del contingut. A més, incorpora elements visuals com vídeo-receptes i guies interactives que faciliten l’assimilació del coneixement.
L’eina de DIAITA i la seva funció social són exemples de com la intel·ligència artificial pot tenir un impacte positiu. Per aquest motiu, la finalitat de DIAITA és començar amb consells nutricionals per al càncer de còlon, però, en el futur, ampliar-los a altres tipus de càncer.

