El tomàquet Monterosa, resultat del creuament entre la varietat de tomàquet mediterrani i el tomàquet Périgord, originari del sud-oest de França, és una varietat de tomàquet molt apreciada per oferir un sabor dolç, un nivell d’acidesa baix i una textura ferma i carnosa, amb molt poca presència de llavors. Aquest tomàquet és de clima càlid, de manera que la seva temporada va de finals d’hivern fins a principis d’estiu (aproximadament de febrer a juliol), aconseguint el seu millor sabor i textura a la primavera. El seu conreu en hivernacles facilita que gairebé n’hi hagi durant tot l’any als mercats, tot i que fora de la seva temporada no té el mateix gust.
Un plat exquisit que es pot preparar amb aquesta varietat de tomàquet és farcint-lo del formatge Ferrús. Aquest formatge l’elabora la formatgeria Blancafort de Gironella, a la comarca del Berguedà. És un formatge elaborat amb llet pasteuritzada de cabra, quallada làctica, pasta tova i la pell florida amb un fong de color gris-blavós que li dona un aspecte molt atractiu. La seva maduració és d’entre 2 i 3 mesos.

Per preparar aquesta recepta caldran tants tomàquets com comensals hi hagi. En primer lloc, cal rentar i assecar bé els tomàquets. A continuació es talla la part superior de cada tomàquet (la tapa) i, amb l’ajuda d’una cullera, es buida amb cura l’interior, retirant les llavors i el suc. Acabada aquesta operació es col·loquen els tomàquets cap per avall sobre paper absorbent per eliminar l’excés de líquid.
En un bol es barregen el formatge Ferrús i un formatge de tipus crema en la proporció d’1 a 2 (el doble de crema que de Ferrús). S’hi afegeixen unes nous picades, alfàbrega picada, cibulet, un gra d’all picat molt fi, sal, pebre i un rajolí d’oli d’oliva verge extra. Es torna a barrejar tot plegat fins que tots els ingredients quedin ben integrats. En acabar es tasta per si cal rectificar de sal o de pebre.
El darrer pas és emplenar els tomàquets amb la barreja de formatges, pressionant lleugerament perquè el farcit quedi compacte. Un cop es tenen els tomàquets farcits, es disposen en una safata i es poden decorar amb unes fulles d’alfàbrega fresca i un rajolí d’oli d’oliva per sobre.
Hi hauria la possibilitat de fer una versió calenta, ratllant un formatges apte per gratinar per sobre i gratinar els tomàquets al forn.

