Vadegust
Receptes amb formatges catalans: gratinat de carbassa, poma i formatge Tou del Mujal de Cabra

Aquesta recepta d’aire nadalenc, combina dolç, salat i aromes elegants en capes perfectament equilibrades. La carbassa es pela i es talla en làmines fines, mentre que la poma Granny Smith es lamina també, aportant un punt àcid que contrasta amb la dolçor de la carbassa. En un bol, es barreja nata fresca amb Tou del Mujal de Cabra, un formatge de cabra cremós, un toc de pebre blanc i una mica de nou moscada, creant una salsa sedosa que serà la base de l’elaboració.

El Tou del Mujal de Cabra és un formatge elaborat per la formatgeria Cal Music d’El Mujal (Navàs), a la comarca del Bages. S’elabora amb llet pasteuritzada de cabra, de quallada enzimàtica, pasta tova, pell rentada i surt al mercat amb una maduració de 3-4 setmanes. Cal destacar que la pell d’aquest formatge es renta amb una dissolució feta amb aigua i sal procedent de Cambrils, una de les nou entitats de població que conformen el municipi d’Odèn, a la comarca del Solsonès. Es presenta al mercat en peces de forma quadrada i una mida petita, d’un pes de 250 a 300 gr.

Formatge Tou del Mujal de Cabra | Formatgeria Cal Music
Formatge Tou del Mujal de Cabra | Formatgeria Cal Music

A continuació, es disposen les capes alternades de carbassa i poma en una safata de forn, cobrint cada capa amb la crema de formatge. Entre capes, es poden afegir petits trossos de foie mi cuit, que aporten intensitat i sofisticació, i unes ametlles laminades o pinyons, que aporten un toc cruixent i nadalenc. A la capa superior, s’hi disposa d’una barreja ddel formatge Tou del Mujal de Cabra amb de pa ratllat, per crear un gratinat daurat i lleugerament cruixent.

El forn, que es tindrà escalfat a 190 °C, cou el plat durant uns 30-35 minuts, fins que la superfície estigui daurada i la carbassa i la poma perfectament tendres. El resultat és un plat elegant i reconfortant, la dolçor de la carbassa, l’acidesa de la poma, la suavitat del formatge i la intensitat del foie es combinen en cada mossegada, creant una experiència gustativa plena de matisos.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa