Vadegust
Formatge Tou del Mujal de Cabra, la feina ben feta des del començament

El Tou del Mujal és un formatge que elabora la Lourdes Casas a la formatgeria Cal Music d’El Mujal, un poble pertanyent al municipi de Navàs, a la comarca del Bages. De les tres versions en que s’elabora aquest formatge -amb llet de vaca, cabra i ovella-, en destaca la de llet de cabra. És important recordar que aquesta jove formatgeria, que va ser creada l’any 2018, va tenir un paper més que destacat en el concurs de formatges Lactium de Vic en la seva edició del 2019. Essent la seva primera participació en un concurs, van guanyar tres medalles d’or amb els seus formatges. Una fita que no es pot aconseguir sense fer una bona feina a tots nivells.

El Tou del Mujal de Cabra s’elabora amb llet pasteuritzada de cabra, de quallada enzimàtica, pasta tova, pell rentada i surt al mercat amb una maduració de 3-4 setmanes. Cal destacar que la pell d’aquest formatge es renta amb un dissolució fet amb aigua i sal procedent de Cambrils, una de les nou entitats de població que conformen el municipi d’Odèn, a la comarca del Solsonès.

Es presenta al mercat en peces de forma quadrada i una mida petita, d’un pes de 250 a 300 gr. El seu aspecte el marca el color ataronjat de la seva pell, típic dels formatges de pell rentada, que també condiciona les seves aromes, intenses i punyents, sobretot quan es tempera i pren la temperatura ambient.

El formatge Tou del Mujal acompanyat d’un vi blanc | Formatgeria Cal Music

En tallar-lo podem observar una pasta compacte però de textura tova i cremosa. Aquesta textura esdevindrà més fluida a mesura que va evolucionant. El meu consell és que el deixeu evolucionar fins que la pasta sigui tan fluida que pràcticament no es pugui tallar. És aleshores quan arriba a la seva plenitud d’aromes i sabors. La pasta desprèn aromes de nata fresca embolcallades per les notes agudes provinents de la pell. Molt saborós, de sabor làctic i lleugerament salí, és de tacte fundent i adherent, expandint-se per tota la boca. Postgust de llarga persistència.

Per acompanyar el Tou del Mujal de Cabra, triarem un vi molt concret, La Diferenta Blanc, un vi blanc jove i afruitat elaborat amb macabeu i sumoll pel celler La Diferenta de Castelladral, un poble que, com El Mujal, també pertanya al municipi de Navàs. Vi i formatge són nascuts al mateix indret i el Martí Just, marit de la Lourdes Casas, és una de les ànimes del celler. Per tant, tenim un maridatge idoni des de tots els punts de vista.

Les aromes de record cítric i de flors blanques del vi neutralitzen i equilibren les aromes més agressives del formatge, i la seva acidesa, viva i ben present, refresca i neteja la boca del tacte del formatge sense emportar-se les notes làctiques, arribant a un punt on vi i formatge es potencien mútuament.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa