En una reinterpretació salada de la tradicional coca de Sant Joan, aquesta proposta combina la dolçor suau del brioix amb la intensitat i untuositat del formatge, oferint una alternativa original i sorprenent per als dies pre i post Sant Joan. Ideal per a aquells paladars que prefereixen sabors més equilibrats i menys ensucrats, és una coca pensada per sorprendre i compartir.
Per elaborar-la, es comença desfent 25 grams de llevat fresc en 100 mil·lilitres de llet tèbia juntament amb una cullerada de sucre i es deixa reposar fins que comenci a fer escuma. En un bol gran, es barreja mig quilo de farina de força amb 100 grams de sucre, un pessic de sal i ratlladura de llimona o taronja. S’hi afegeixen dos ous i 100 grams de mantega tova, juntament amb la barreja activada del llevat, i es pasta fins a obtenir una massa llisa i elàstica. Aquesta massa es cobreix amb un drap net i es deixa reposar durant una hora, fins que dobli el seu volum.

Un cop llevada, la massa s’estira sobre paper de forn formant un oval d’uns dos centímetres de gruix i es torna a deixar fermentar mitja hora més. Mentrestant, es prepara la cobertura amb 200 grams de formatge fresc cremós i 100 grams de formatge tipus Garrotxa ratllat, com per exemple, el que elabora la Formatgeria de Sant Gil d’Albió. Un cop la massa ha reposat, es reparteixen els formatges per sobre, s’hi afegeixen un parell de cullerades de mel i unes branques de farigola o romaní fresc. Les vores es pinten amb rovell d’ou i s’hi escampen pinyons i ametlles laminades al gust.
El formatge Garrotxa de la formatgeria Sant Gil d’Albió és un formatge elaborat amb llet pasteuritzada de cabra, de quallada enzimàtica, pasta premsada i pell natural florida per l’acció d’un fong que viu en roures, pins i pollancres, i que li confereix una coloració gris molt característica. La maduració és de 8 setmanes.
La coca s’enforna a 180 °C durant 20 a 25 minuts, fins que sigui daurada i aromàtica. Un cop fora del forn, es pot deixar temperar i acabar amb un fil de mel extra o un toc de flor de sal per potenciar el contrast.