En un plat que busca l’equilibri entre dolçor, textura i caràcter, la carabassa es converteix en la base càlida i melosa sobre la qual el formatge Les Cuines desplega tota la seva personalitat. El seu gust suau, però amb records de celler i fongs, fa de contrapunt perfecte a la dolçor vegetal del plat i al toc amarg dels espinacs frescos.
Les Cuines és un formatge de pasta elaborat amb llet crua d’ovella per la Formatgeria del Miracle, situada al Monestir del Miracle de Ríner, a la comarca del Solsonès. Pertany a la família de les pastes toves de pell florida i cendrada. La maduració és de 40 dies i es presenta al mercat en peces d’uns 350 grams.

Per començar, es pela i talla la carabassa a daus regulars i es disposa en una safata amb un raig d’oli d’oliva verge extra, sal, pebre negre i unes fulles de farigola. Es rostirà al forn a 190 °C durant uns 25 minuts, fins que quedi tendra i lleugerament daurada. Paral·lelament, en una paella amb un fil d’oli, se saltegen uns espinacs baby amb una punta d’all laminat, just el temps perquè s’estovin sense perdre color.
Quan la carabassa estigui cuita, es pot aixafar lleugerament amb una forquilla per aconseguir una textura cremosa. En un motlle rodó, es col·loca una primera capa de carabassa, tot seguit una capa d’espinacs, i finalment es corona amb rodanxes fines del formatge Les Cuines, que amb el seu punt de cremositat es fondrà lleugerament en contacte amb la calor de la carabassa i els espinacs.
Per acabar, s’hi poden afegir unes gotes de mel de romaní per potenciar el contrast entre la dolçor i la intensitat làctica. Se serveix tebi, acompanyat d’unes torrades fines o d’unes nous torrades que aportin textura i un toc cruixent.