Els aplaudiments a les vuit del vespre en reconeixement als homes i dones que treballem per sostenir la vida, la societat i l’economia, s’agraeixen molt, però no n’hi ha prou.

Amb la crisi del Covid-19 ens hem adonat de qui i què és realment essencial. De la importància que tenen els petits moments que fan tan especial el més gran regal que tenim: la vida. I també ens hem adonat de qui ho fa possible: dones i homes professionals dels sectors de la sanitat, de la investigació, del transport, del comerç, de l’agricultura, la ramaderia i la pesca.

En hem adonat que les pageses i els pagesos som essencials. Que hem de menjar cada dia, tres vegades com a mínim i que aquests aliments algú els ha de cultivar i cuidar perquè ens arribin a taula. I tan és que hi hagi una pandèmia o les coses vagin molt bé: els professionals dels sector primari no podem parar. Treballem per tu. No parem per tu. Perquè puguis tenir a casa aliments sans, segurs i sostenibles, que compleixen totes les normatives de seguretat alimentària, benestar animal i bioseguretat que se’ns exigeixen.

Hi ha sectors, com l’oví o la vinya, que, amb el tancament del canal HORECA (hotels, restaurants i cafeteries) han caigut en una crisi important perquè era on hi tenien els principals clients però, com sempre que els vents se’ns giren en contra, la pagesia ens hem adaptat i reinventat, i hem creat diferents plataformes de venda directa que et porten tot el que necessitis a la porta de casa. Amb un “click” et servim formatges, iogurts, carn, fruita, verdura, fruits secs, oli, vi o fins i tot flors si vols alegrar el teu dia o fer feliç algú que estimes. Aquestes plataformes estant funcionant molt bé i, quan tot aquest malson passi, hem de continuar fent que siguin un èxit perquè el pagès que de veritat viu i treballa la terra ho pugui continuar fent.

Nosaltres hi hem estat sempre. El consum de producte de proximitat és el secret perquè hi puguem continuar sent i tu, com a consumidor, hi tens molt a fer i a dir. Us hem demostrat que som un sector estratègic i les administracions n’han fet ressò. Però hi han d’apostar de veritat. Cal que ens facilitin les coses: que ens adaptin les normatives per petits obradors, que impulsin la creació d’escorxadors mòbils o de petita capacitat i que millori la logística per fer possible que tots els nostres productes arribin a qualsevol racó del nostre magnífic territori. Per reactivar l’economia del país serem peça clau. Podem proposar economies locals alternatives que retornin la vida als pobles, podem subministrar de manera immediata aliments, sense dependre d’exportacions que es poden veure limitades amb la frenada de l’economia i les restriccions entre països i ho podem fer treballant la terra i cuidant els animals de manera sostenible i respectuosa amb el mediambient i amb totes les garanties de seguretat i sanitat.

Amb aquesta crisi també ens hem demostrat com a societat que el teletreball és viable en moltes feines. I si algú es planteja que no li cal deixar el poble i anar a la ciutat a viure i treballar? Als pobles hi volem vida. Volem veïns a qui convidar a tastar les pomes de la collita d’enguany o un pa amb oli de l’ultima premsada o ensenya’l-s’hi com munyim una vaca o com neix un poltre i que ells apreciïn de veritat l’aportació que fem a la societat i la importància que tenim, comprant a la botiga del poble o a la mateixa granja. Però perquè això sigui possible s’han de reforçar els serveis al món rural. Ens calen millors serveis sanitaris, escoles, infraestructures, millores en les comunicacions i en l’accés a les noves tecnologies. És un bon moment per apostar per l’equilibri territorial i fer de Catalunya un país amb pobles i ciutats plenes de vides saludables, fortes i amb totes les oportunitats que ens mereixem.

El sector agroalimentari és un dels motors de l’economia catalana.

Al llarg dels darrers anys, les fluctuacions desiguals dels mercats han contribuït a una pèrdua de rendibilitat de les explotacions agràries a Europa. Un factor que hi ha incidit és la força creixent de les grans empreses de distribució alimentària i l’augment del pes de les marques blanques, que forcen els preus a la baixa. Això es veu agreujat per la petita dimensió de la majoria de les empreses agroalimentàries catalanes. És per això que aquests petits canvis en el model de consum, en el prendre consciència de qui vols que et cuidi i t’alimenti ens poden beneficiar a tots. Hem de poder ser competitius i clau per al nostre desenvolupament. Cal que us sapiguem explicar de forma rigorosa la complexitat i els esforços que realitzem per garantir la sanitat alimentària i el benestar animal, ara i sempre. I cal també que, com a societat, abordem el problema del malbaratament alimentari.

Tenim per davant reptes i dificultats però pageses i pagesos, juntament amb vosaltres, consumidors, ens en sortirem de tot!

Dolors Català és presidenta de l’Associació de Dones del Món Rural

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Francesc a maig 06, 2020 | 11:57
    Francesc maig 06, 2020 | 11:57
    El consum estratégic als mercats la millor inversió per construir Salut i RepúbliCAT. Res de Mercadona, LIDL, Carrefour ni merdes... invertim en menjar sa i de qualitat fet a CAT, als mercats i les agrobotigues petites.
  2. Icona del comentari de: Narcís a maig 07, 2020 | 19:16
    Narcís maig 07, 2020 | 19:16
    Totalment d'acord .. però amb preus assolibles ( no debades majoritàriament els sous són quins són .. o els interessa només els de renda de luxe ' ) ! PD : tots ens hi necessitem així ' tots per a un hom i un hom per a tots ' !

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa