Hi ha poques imatges més evocadores de l’estiu mediterrani que la d’una guingueta de platja. Amb els peus a la sorra, una cervesa freda o un vermut a la mà i una brisa salada que acompanya unes tapes senzilles però saboroses. Les guinguetes, amb el seu encant improvisat i la seva cuina directa, han estat durant dècades espais de convivència, de cultura popular i d’estiueig autèntic. Tanmateix, avui assistim a una metamorfosi accelerada que ens convida a reflexionar sobre el seu futur.
Les platges s’han convertit en escenaris de moda, i això no ha passat desapercebut al sector de la restauració. En els darrers anys, moltes guinguetes han deixat enrere el caràcter familiar i assequible per convertir-se en establiments gastronòmics de gamma alta. Carta amb influències nikkei, còctels de moda a preus elevats, música en directe i ambient “instagramejable”. Una transformació que respon tant a les expectatives d’un turisme global com a la voluntat de molts ajuntaments de renovar la imatge de les seves façanes marítimes.
Aquesta evolució no és necessàriament negativa. La millora de l’oferta culinària i la professionalització del servei poden ser una bona notícia, sempre i quan es facin amb honestedat i sentit comú. Però també plantegen interrogants importants, com el tracte que se li dona a la clientela local, la que havia anat tota la vida i que només vol passar un dia de platja agradable, fora dels esnobismes i les modes imposades per les xarxes socials. Què queda del caràcter espontani i popular d’aquelles guinguetes on el menú del dia era fideuada, sardines a la brasa i meló amb pernil? Ja no tenen espai a les nostres platges?
La gastronomia de platja corre el risc d’esdevenir un luxe reservat a pocs. I amb ella, es pot perdre una part valuosa del patrimoni emocional i culinari del país. Potser ha arribat el moment de reclamar un equilibri: guinguetes modernes, sí, però també arrelades. Amb espai per a la innovació o els plats de moda, però també per al vermut amb olives i les patates fregides de tota la vida. Perquè la sorra, el mar i la cuina senzilla també formen part de la nostra identitat.