Vadegust
Urgèlia, l’únic formatge català amb DOP

La Cooperativa Cadí, situada a la població de la Seu d’Urgell, capital de la comarca de l’Alt Urgell, es va crear l’any 1915 amb l’objectiu de produir i comercialitzar carn de boví per tal de pal·liar la crisi que havia provocat l’arribada de la fil·loxera. Aquesta plaga havia devastat la vinya, que era, fins aleshores, la principal activitat agrícola de la zona. La producció de formatge i mantega va ser un efecte colateral d’aquesta nova activitat. L’augment del bestiar va provocar que es generés un excedent de llet i per aprofitar-la es va començar a elaborar formatges i mantega, convertint-se en el primer gran elaborador de formatge de Catalunya.

L’any 2000 el formatge que elaborava aquesta cooperativa, al que anomenaven formatge de l’Alt Urgell i la Cerdanya, va aconseguir el reconeixement comunitari com a Denominació d’Origen Protegida (DOP), tres anys més tard, l’any 2003, ho aconseguia també la seva mantega.

El formatge Urgèlia | Facebook Cadí

L’Urgèlia és un formatge que s’elabora amb llet pasteuritzada de vaca que obtenen en exclusiva de les seves ramaderies del Pirineu (Alt Urgell-Cerdanya). De quallada enzimàtica, pasta premsada i pell natural rentada. Es presenta al mercat en peces en forma de cilindre de cares planes que tenen un pes de 2,5 kg.

El seu aspecte es caracteritza per la seva pell de color ataronjat, que quan està a temperatura ambient adquireix un tacte llefiscós i desprèn els típics aromes, un xic punyents, dels formatges de pell rentada. De tall fàcil, la pasta és de color blanquinós i presenta un aspecte tendre amb força presència de petits forats d’origen mecànic. L’aroma de la pasta és de caràcter làctic, recordant la mantega fresca, tot i que és difícil aïllar-la de les aromes que provenen de la pell.

El formatge Urgèlia | Facebook Cadí

Al tastar-lo es mostra força intens i saborós, amb una textura mantegosa que es fon fàcilment al contacte amb la calor de la boca. El gust làctic de mantega reforça les aromes que ja trobàvem amb nas, i a mesura que es va fonent en boca va prenent més personalitat, marcant un tacte lleugerament secant i el seu punt de sal, molt ben equilibrat, el fa saborós. És força llarg.

És un formatge que, tot i el seu particular conjunt aromàtic i gustatiu, molt marcat pel rentat de la seva pell, té el punt de moderació necessari per arribar a gairebé tots els paladars.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa