Si tot passejant pels camins que voregen els prats i els boscos del municipi de Les Llosses, a la comarca del Ripollès, un es creua amb unes vaques que, en comptes de tenir la pell amb taques negres, la tenen amb taques marrons, significa que el Mas el Lladré és aprop. Aquesta masia situada al municipi disseminat de Les Llosses, a la comarca del Ripollès, és de les poques explotacions ramaderes de casa nostra que disposa de vaques de la raça Montbéliarde, que es distingeix pel color marró de les taques de la seva pell, però, sobretot, són conegudes arreu per ser les vaques que produeixen la llet amb la que s’elabora el Comté, un dels reis dels formatges francesos i apreciat mundialment.
A Mas el Lladré elaboren productes làctics des del 1992, quan aleshores estava al capdavant de la masia en Joan Puigcorbé. Actualment és la seva filla Marina, qui gestiona la formatgeria. Un dels formatges que elaboren a Mas el Lladré és el Tou de Matamala, un formatge que com indica el sou nom és de pasta tova i està dedicat a Matamala, un dels nuclis que composen el municipi de Les Llosses.

Aquest formatge s’elabora amb la llet que obtenen del seu ramat de vaques, que pasturen en llibertat pels voltants de la masia. De quallada mixta, pasta tova i pell florida amb Penicilium Candidum. El deixen madurar al voltant d’uns 21 dies abans que surti a la venda i es presenta en peces rodones d’una mida de 400 gr. aproximadament.
La pell desprèn les clàssiques aromes d’humitat que li aporta el fong, que recorden el xampinyó cru. En tallar-lo s’aprecia la pasta de color ivori i, en funció de la seva maduració, aquesta tindrà un aspecte més o menys fluid degut als efectes de la proteòlisi. A més maduració, més cremosa serà la textura i més intens el seu conjunt aromàtic, sempre dominat per les notes làctiques de mantega fresca. És un formatge que val la pena deixar-lo madurar fins que la seva textura de les parts properes a la pell està completament líquida, moment en que presenta un tacte més plaent i expressa més complexitat de sabors.
Un formatge capaç de seduir a tota mena de paladars, però que farà embogir als amants de les textures toves, fluides i fundents.