Vadegust
Serrat del Triadó, seguint la tradició del formatge de muntanya

La formatgeria Tros de Sort està situada a dins del nucli urbà de Sort, la capital del Pallars Sobirà. És una de les formatgeries pioneres a Catalunya, fundada l’any 1995. Disposa d’una ramat propi de vaques que pasturen pels prats d’alta muntanya de les rodalies de Sort, obtenint una llet de màxima qualitat amb la qual elaboren els seus formatges.

De tots els formatges que elaboren, n’hi ha un, el Serrat del Triadó, que és la seva versió del formatge serrat de pastor tradicional de les nostres muntanyes. Els formatges de tipus serrat històricament es van començar a elaborar amb llet d’ovella, fins que aquestes, a principis del segle XXm van anar desapareixent de les muntanyes i van ser substituïdes per vaques.

El Serrat del Triadó s’elabora amb llet sencera i crua de vaca. De quallada enzimàtica, pasta premsada i pell florida de manera natural. Surt de la formatgeria amb una maduració de 3 mesos i es presenta al mercat en peces en forma cilíndrica de dues mides, una que volta els 700 gr. i una que volta els 2,2 kg. N’elaboren una versió anomenada Serra del Triadó Mil·lenni 31.121.99, amb un any de maduració i una mida d’aproximadament 2 kg.

Formatge Serrat del Triadó | trosdesort.cat

És un formatge que presenta un aspecte caracteritzat per la seva pell florida de color grisa que desprèn aromes humides que recorden el sotabosc de muntanya. En tallar-lo, la seva pasta és de color groguenc, d’aspecte compacte i presenta petits ullets d’origen mecànic. Les aromes són intenses i, tot i que predominen les aromes làctiques de mantega, el seu conjunt olfactiu és més complex, podent-hi percebre aromes de pastura i de sotabosc. En boca és de textura ferma i tacte mantegós. De gust intens i ben equilibrat, és un formatge molt plaent que té un final de boca molt llarg, romanent el seu conjunt aromàtic en boca una bona estona després d’haver-lo menjat.

A mesura que va evolucionant amb el pas del temps, aquest formatge guanya en intensitat i desenvolupa més complexitat aromàtica i tacte picant.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa