Vadegust
Formatges de cabra amb condiments de Mas el Garet, especialitat de la casa

La formatgeria Mas el Garet, de Tona, a la comarca d’Osona, és una formatgeria de cicle tancat. Això significa que són autosuficients en tota la cadena de producció dels formatges. Ells conreen la pastura de la que s’alimentarà el seu ramat de cabres; amb la llet d’aquestes cabres elaboraran els seus formatges, i amb els excrements de les cabres adoben els camps. Des del 2012 tenen la certificació ecològica pels seus elaborats. Formen part del col·lectiu “Llet de cabres catalanes”, una agrupació de ramaders catalans de cabres que defensen la llet de cabra produïda a Catalunya com una llet de qualitat, i per això es reivindiquen com el segell de qualitat del sector cabrum català.

De tots els formatges que elabora aquesta formatgeria, voldria destacar els formatges que porten condiments. Hi ha poques formatgeries a casa nostra que dominin tant com ells aquesta família de formatges. Amb una base feta a partir d’un formatge de llet pasteuritzada de cabra, de quallada enzimàtica i pasta premsada, condimenten la pell amb diferents herbes i espècies. La maduració és de 2 a 3 setmanes.

Formatge de cabra amb pebre de Mas el Garet | Formatgeria Mas el Garet

Les tres versions de pell condimentada que elaboren són: el formatge amb pebre negre, amb romaní i amb fines herbes. Lògicament els condiments de la pell són els que marcaran el perfil aromàtic de cadascun dels formatges. En tallar-los, tots tres presenten una pasta de color blanc, d’aspecte tancat i textura mantegosa que desprèn aromes de nata fresca. En boca, una altra vegada cada formatge té una personalitat diferent, si bé les aromes làctiques intenses i la textura mantegosa són un tret comú en tots tres. El formatge amb pebre negre és lleugerament picant, i els formatges amb herbes tenen un gust on les notes làctiques estan fortament acompanyades pel romaní, en un cas, i per un record de bosc en l’altre, on hi destaca la sajolida, en el de fines herbes.

Són tres formatges deliciosos que tot i ser saborosos i intensos, són d’aquells que agraden a tothom. La forta personalitat dels condiments que porta cadascun dels formatges també condicionarà molt els seus maridatges i caldrà tenir-los molt en compte per triar el vi amb que els acompanyarem. Com a norma general, els vins blancs joves i afruitats formaran una bona combinació. Macabeus, xarel·los, parellades, chardonnay, sauvignon blanc, muscat, malvasia,… són varietats que accepten molt bé el seu emparellament amb fines herbes, romaní, i tot i que potencien les notes picants del pebre negre, al tenir una base làctica potent com és el formatge, el conjunt esdevé molt llaminer.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa