Vadegust
Formatge Tou del Lluçanès, cremosa temptació

El Tou del Lluçanès és un formatge d’aquells que de seguida que s’obre, traient-li la pell de la part superior i deixant a la vista la seva textura extremadament cremosa, gairebé líquida, ens fa la boca aigua tot generant un desig irresistible de tastar-lo. Per una banda recorda les tortes extremenyes, però el fet que es presenti dins d’una caixeta de fusta també ens fa pensar en el magnífic i llaminer Vacherin Mont d’Or.

Aquest formatge és elaborat per la formatgeria Reixagó, d’Olost de Lluçanès, regentada per l’Ignasi i la Cristina Majó, amb la llet procedent del seu ramat de vaques. El Tou del Lluçanès és de llet crua, quallada mixta, més enzimàtica que làctica, de pasta tova fluida i pell florida amb geotrichum candidum. Se li dona una maduració de 5 setmanes i es presenta al mercat en peces de forma cilíndrica d’aproximadament 380 gr., que van embolicades en un paper film i introduïdes dins d’una caixa de fusta.

Formatge El Tou del Lluçanès | Formatges Reixagó

Per consumir-lo, cal treure’l de la nevera i deixar-lo temperar a temperatura ambient, procés que triga al voltant de dues hores. Quan es destapa la caixa, presenta una pell florida blanquinosa, que desprèn aromes humides de subterrani. Cal desembolicar-lo i, sense treure’l de la caixa, s’ha de retirar la capa superior de la pell, fent un tall pel seu perímetre i aixecant-la. Aleshores quedarà al descobert la pasta de color blanquinós, textura cremosa molt líquida, amb aromes làctiques de mantega fresca.

Si el volem gaudir amb tota la seva plenitud, agafarem una cullera i ens el menjarem a cullerades, deixant que la pasta líquida recorri tota la boca. Si el preneu “dipejant”, fent servir bastonets de pa o de qualsevol verdura, el formatge perdrà intensitat gustativa. Cal tenir en compte que si bé quan surt de la formatgeria, amb 5-6 setmanes de maduració, aquest formatge és intens però de gust molt amable, agradant a tots els públics, quan evoluciona el conjunt gustatiu d’aquest formatge s’intensifica molt, podent arribar a presentar aromes amoniacades i sabor picant, moment en el qual només els més formatgers seran capaços de gaudir-lo.

Si hi ha uns vins que acompanyin aquest formatge de manera excepcional són els vins blancs joves elaborats amb la varietat chardonnay. La paleta aromàtica dels vins de chardonnay, amb el punt d’untuositat que els dona la varietat i el seu caràcter floral i afruitat, amb les notes tropicals dolces i delicades, combinen de manera superlativa amb el Tou del Lluçanès. D’una banda, l’acidesa del vi neteja la boca, però sense emportar-se els records del formatge, que no només manté, sinó que potencia tot afegint les notes de fruita tropical, especialment de pinya natural, que en combinar-se amb les aromes làctiques, de mantega, del formatge formen una combinació deliciosa.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa