Vadegust
Formatge La Cabana Fumat, la seductora complicitat del fum

graph –>

A la població de La Llacuna, comarca de l’Anoia, s’hi troba la formatgeria Ancosa, un projecte creat l’any 2013 pel Frederic Herrero i la Tina Bunyol. Molt coneguts pel seu formatge serrat d’ovella, el Vilademàger, també elaboren un formatge amb llet crua de vaca, La Cabana, que es caracteritza per estar sotmès a un procés de fumat.

La Cabana és un formatge elaborat amb llet crua de vaca, de quallada enzimàtica, pasta premsada i pell rentada. Un cop elaborat se sotmet a un procés de fumat amb el fum produït per la combustió de llenyes de faig, freixe i roure. Té una maduració que va dels 3 als 6 mesos i es presenta al mercat amb forma cilíndrica amb una mida d’1 kg. aproximadament.

Formatge La Cabana Fumat | Martí Vicente

En ser un formatge de pell rentada, abans de ser sotmès al procés de fumat el color de la pell és salmonat i amb l’efecte del fum es torna de color ambre. Durant el procés de fumat, al no voltejar els formatges, aquests queden més foscos de la part superior que de la part inferior. Les aromes que desprèn delaten plenament que és un formatge fumat.

En tallar-lo presenta una pasta de color groguenc, que en la part més propera a la pell és de color més intens. D’aspecte ferm i compacte, amb presència de petits ullets d’origen mecànic, ofereix aromes làctiques, de mantega fresca, que queden força tapades per la intensitat de les aromes fumades. En boca és un formatge de textura mantegosa, amb certa elasticitat i de gust làctic força intens, amb unes aromes que recorden a la mantega fresca. A diferència de la fase nasal, ara les notes làctiques predominen per sobre de les notes fumades, fet que equilibra el conjunt gustatiu, que no deixa de ser complex i elegant a la vegada, convertint-lo en un formatge deliciós. El postgust és llarg i dominat de bell nou pel records fumats, tot i que barrejats amb les aromes làctiques.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa