Si un té la sort de poder passejar pels boscos i pels prats que envolten la masia Mas Pujol de Dachs, situada dins del terme municipal de les Llosses (a la comarca del Ripollès), podrà respirar i gaudir d’un aire impregnat de les aromes de la flora que allà hi viu. En aquest indret hi pastura, en completa llibertat, el ramat de vaques d’en Josep Orra, propietari de la masia i ànima de la formatgeria Pujol-Orra. En Josep fa servir la llet d’aquest ramat, certificada ecològica, per elaborar els seus formatges. Desitjós de compartir l’essència del seu paisatge va decidir encapsular les aromes del seu entorn dins d’un formatge, que va anomenar l’Herbet.

L’Herbet és un formatge singular perquè, tot i pertànyer a la família dels formatges condimentats amb herbes, no les porta a la pell com seria el més habitual, sinó que s’ha farcit amb elles. Concretament, s’ha farcit amb una barreja d’herbes seques, ortiga, orenga, farigola i sajolida, totes elles collides a l’entorn de la masia. L’Herbet el podríem descriure com un formatge elaborat amb llet ecològica pasteuritzada de vaca, de quallada mixta, més enzimàtica que àcida, pasta premsada farcida d’herbes i pell natural recoberta per algunes herbes. Es presenta al mercat en forma cilíndrica de cares bombades, amb una maduració que pot anar de les 4 a les 8 setmanes. Ocasionalment elaboren una versió del formatge amb llet crua.

Formatges de la la formatgeria Pujol-Orra | gastroteca.cat

Les herbes seques amb les que ha estat condimentat marquen tant el seu aspecte, amb una pell natural raspallada de color groguenc, que es caracteritza pels puntets que les herbes dibuixen en tota la seva superfície. També pel conjunt aromàtic que, tot i la potència aromàtica de les herbes, hi ha un cert equilibri olfactiu entre les herbes, les aromes balsàmiques, les notes làctiques i les notes de maduració. En boca domina el sabor làctic, relativament suau i lleugerament salí, que recorda una mantega fresca condimentada amb herbes.

És un formatge ple de matisos que assoleix perfectament l’objectiu pel que va ser creat: evocar el paisatge dels voltants del mas en cada mos. L’acompanya molt i molt bé una coca de forner, també les que porten un toc d’anís, que li aportarà unes aromes i gustos que es complementen tots ells de meravella amb els del formatge.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa