Vadegust
Formatge El Claustre, una temptació d’esperit monacal
agraph -->

Convèncer a una comunitat benedictina perquè t’arrendi les cuines d’un monestir declarat de Bé Cultural d’Interès Nacional per poder-hi elaborar formatge, de ben segur que no és una tasca senzilla. Segurament el tarannà i la determinació de la Sílvia Soler van ser claus per poder-ho aconseguir. D’aquesta manera, va poder fer realitat el seu somni d’elaborar formatges de manera artesana al Monestir del Miracle, tot creant la Formatgeria del Miracle.

El santuari del Miracle és un centre religiós dedicat a la Mare de Déu del Miracle, situat al municipi de Riner, a la comarca del Solsonès. Està format per una església, una capella i un monestir benedictí que depèn de Montserrat. És un dels conjunts Barrocs més significatius de Catalunya.

De tots els formatges que elabora la Sílvia en aquest espai tan singular, en destaca El Claustre, un formatge elaborat amb llet crua d’ovella, de pasta semi cuita premsada i de pell natural. Es presenta al mercat en peces de 5 a 6 kg i amb una maduració de 6 a 9 mesos feta en la cava natural que formen les galeries subterrànies del Monestir.

En olorar la peça hi trobem les típiques aromes de cava natural de caràcter humit. En tallar-lo, exhibeix la seva pasta groguenca, de textura ferma i tancada on s’hi poden apreciar alguns petits ullets dispersos. La pasta presenta aromes de mantega madura, d’avellanes i notes de caràcter caramel·litzat que ens recorden el toffee. En boca és intens, complex i molt gustós, amb un toc lleugerament picant al final, que el fa molt llaminer.

Malgrat la seva llarga maduració, presenta una textura certament mantegosa, de tacte elàstic, fent-lo agradable de menjar. És un formatge per gaudir-lo poc a poc, el seu conjunt sensorial és ple de matisos dels quals només en podrem gaudir si tenim la paciència de menjar-lo lentament, deixant que es vagi desfent a la boca.

En la seva primera aparició en públic, l’any 2019, aquest formatge ja va ser capaç de seduir al jurat d’una de les categories més exigents del Concurs de Formatges Artesans de la Seu d’Urgell, la dels formatges d’ovella de pasta dura, qui li va atorgar la Medalla d’Or.

El Claustre té molts possibles maridatges amb vins, i fins i tot amb cerveses. Però si n’hi ha un que li vagi com anell al dit, és un escumós brut gran reserva, i com més criança tingui l’escumós, millor. Aquesta mena d’escumosos, amb tota la complexitat que li aporta la llarga criança, amb el seu carbònic ja molt condicionat pel pas del temps i el seu final lleugerament dolcenc, combinen de meravella amb els formatges d’aromes i sabors complexos, ja que són capaços de reequilibrar l’estat de la boca, respectant el conjunt aromàtic del formatge i sumant-li el seu.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa