Al municipi de Vacarisses a la comarca del Vallès Occidental s’hi troba la formatgeria La Frasera, un projecte encapçalat per en Jordi Lorente, un formatger format en els cursos que organitza el Consorci del Lluçanès. Sota la mirada de la muntanya de Montserrat al davant i de la característica cinglera vermella de Vacarisses a l’esquena, en Jordi elabora els seus formatges amb la llet que li proporciona el ramat de cabres propi que pastura en els boscos de la finca El Castellet de Dalt.

El Cingle és un formatge que pren el nom del cingle gran que domina el poble i l’elabora amb llet crua de les seves cabres. És un formatge que pertany a la família de les pells rentades. De quallada enzimàtica i pasta premsada. La maduració és de 60 dies per la peça de 425 gr. i de 90 dies per la peça de 1,8 kg.

En ser un formatge de pell rentada, presenta la típica coloració taronjada, que en aquest formatge és força pàl·lida. Desprèn aromes intenses i penetrants, tot i que pel tipus de formatge que és no són massa invasives, a menys que agafi molta temperatura. Presenta una pasta de color blanc, amb aspecte de textura compacte i tancada, i presència d’algun petit ullet i esquerda d’origen mecànic. Les aromes de la pasta són làctiques, de nata, tot i que estan força condicionades per les aromes de la pell rentada.

Formatge El Cingle | Formatgeria La Frasera
Formatge El Cingle | Formatgeria La Frasera

És un formatge que a la boca és de gustos làctics intensos, lleugerament salí, textura mantegosa i molt ric en matisos, podent apreciar-hi algunes aromes que ens recorden el sotabosc. De final llarg, marcat per les notes aromàtiques derivades de la pell rentada que ens arriben per via retronasal.

De totes les combinacions que he tastat amb aquest formatge, els vins elaborats amb chardonnay fermentats i amb una bona criança en botes de roure francès són els que millor resultat han donat. I no cal patir si són vins amb la fusta molt marcada, el vi els aguanta perfectament. És un bon formatge per obrir una ampolla de Llàgrimes de Tardor Blanc Criança, un Petrea de Mas Comtal o un Avgvstvs Chardonnay, entre d’altres.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa