Vadegust
Formatge Blau de Cabra de Muntanyola, festival a taula

La formatgeria Formatges Muntanyola és un projecte que gestiona la fundació AMPANS amb l’objectiu de generar llocs de treball per a persones amb discapacitat intel·lectual i en situació de vulnerabilitat, que, gràcies a una ocupació de valor, fan realitat els seus projectes de vida.

Formatges de Muntanyola havia estat, fins que la va comprar la fundació AMPANS, una formatgeria situada al poble de Muntanyola a la comarca d’Osona. Un dels productes més emblemàtics d’aquesta formatgeria era el seu formatge blau de cabra. Els nous propietaris van agafar el relleu en l’elaboració d’aquest formatge. Elaborar formatge blau és força difícil i no sempre s’aconsegueix un bon resultat, per tant, té molt de mèrit quan una formatgeria ho assoleix.

El Blau de Cabra de Muntanyola es presenta al mercat embolcallat amb un atractiu paper metal·litzat de color blau cel. Alliberat d’aquest embolcall apareix un peça en forma de cilindre que crida l’atenció per les marques que li ha deixat el motllo. La pell, força delicada, és de color ocre amb reflexos salmonats i desprèn aromes animals. Elaborat amb llet pasteuritzada de cabra, és de quallada enzimàtica i pasta tova.

Formatge Blau de Cabra de Muntanyola | Formatges Muntanyola

Surt al mercat amb una maduració de 10 a 12 setmanes. El tall és còmode i ens deixa al descobert la seva pasta que presenta un gradient de colors que va del blanquinós fins a l’ivori amb les vetes blaves dibuixant sinuoses figures. D’aspecte mantegós i fràgil, i aromes intensos, molt característics dels formatges blaus degut al procés de degradació dels greixos, la lipòlisi.

En boca és un formatge de textura cremosa, fundent i adherent. De sabor força complex i intens té un punt de sal viu i ben marcat, però ben equilibrat. A mesura que es va fonent dins la boca va derivant cap a un tacte lleugerament picant que el fa molt llaminer. Un cop l’hem empassat, ens retorna lleugeres notes aromàtiques de tipus balsàmic per via retronasal.

Tot i ser un formatge blau intens és molt elegant, el que li dona la capacitat de seduir paladars que rebutgen aquesta mena de formatges.

Un bon tros de formatge blau de cabra de Muntanyola amb un copa de vi dolç de solera i tindrem una bona estona assegurada.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa