Vadegust
El Tabollet, un formatge en homenatge als aitonencs

M’explicava en Manel Pla, el formatger que, juntament amb la seva parella, la Mercè Puigvert, són les ànimes de Formatges Montllobe, d’Aitona, a la comarca del Segrià, que “taboll” és el nom amb el que popularment s’anomena als habitants d’Aitona. És per aquest motiu que van batejar a un dels seus formatges amb el nom de “Tabollet”.

Formatges Montllobe és la formatgeria situada més a ponent de Catalunya, ja a la frontera amb l’Aragó. De fet, la granja on tenen les seves cabres està situada al municipi de Fraga, a la Franja de Ponent, ja en territori aragonès. L’elaboració dels formatges, amb la llet procedent de les seves cabres, la fan a la població d’Aitona.

El Tabollet és un formatge elaborat amb llet crua de cabra, de pasta tova i pell florida. La maduració és d’una setmana i es presenta amb una forma arrodonida i baixa, de 6 a 10 cm. de diàmetre i amb un pes de 150 a 180 gr. La peça, molt atractiva visualment per la seva mida petita i per l’aspecte blanquinós que li atorguen els fongs, gairebé és un formatge d’ús individual. Desprèn aromes làctiques caprines i de llet crua força intenses.

Formatge Tabollet | Martí Vicente

La pasta, de color blanc, és d’aspecte llis al tall amb una textura cremosa i homogènia, que es va fent més ferma a mesura que va evolucionant. En boca és intens, de tacte fonent i amb un gust salí i àcid que recorda la crema de llet fermentada. Amb una maduració de dues setmanes apareixen aromes que ens recorden les avellanes. És un formatge molt llaminer.

En ser de mida petita, és un formatge molt adient per posar-lo en amanides i també és molt habitual consumir-lo acompanyat de tota mena de confitures i melmelades. Si optem per gaudir-lo d’aquesta manera, aleshores cal tenir en compte que el punt de sucre de confitures i melmelades faran patir molt els vins amb els que l’acompanyem.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa